Úgy néz ki, az iPhone végre átáll USB-C csatlakozóra

2022. május 12. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ming-Chi Kuo tajvani IT-ipari elemző a leginkább jólértesült és megbízható források közé tartozik, ha az Apple terveiről, újdonságairól van szó. Most igazi bombahírrel jelentkezett: úgy néz ki, a cég végleg szakít az iPhone-ok Lightning csatlakozójával, és átáll az iparági standardnak számító USB-C-re. Ez nem lenne óriási meglepetés, elvégre az iPadek és a Macbookok már jó ideje ezt a csatlakozót használják, az androidos világban pedig már vagy nyolc éve ez az általános.

Kuo azt jósolja belsős forrásokra hivatkozva, hogy a váltás 2023-ban jöhet, ez praktikusan azt jelenti, hogy az idei modellek, az őszre várható iPhone 14-család még marad a Lightning megoldásnál, azaz használhatjuk velük a régi töltőkábeleket. Az iPhone 15-nél viszont új töltő kell majd (vagy használhatunk egy bármilyen androidos telefonhoz, esetleg iPadhez valót). Jó kérdés, hogy ezzel a váltással együtt az Apple felhagy-e a sokat kritizált „nem adunk töltőt alapban az új telefonhoz” szokásával, amit az iPhone 12-nél vezettek be, környezetvédelmi okokra hivatkozva, illetve kimondva-kimondatlanul arra, hogy a töltőkábel úgyis fogyóeszköz, mindenkinek van otthon elfekvőben pár.

Az USB-C-re váltással az Apple nemcsak beállna a sorba, és végképp standarddá tenné a csatlakozót a mobilos világban, de egyben gyorsabb töltést és adatátviteli sebességet adna az iPhone-oknak. Az EU már régóta próbálja jogi eszközökkel rákényszeríteni az Apple-t hogy tegye szabványossá az iPhone-ok csatlakozását, de eddig a cég ellenállt, húzta az időt, és kiskapukat keresett az európai szabályozáson.

Az iPhone 14-gyel kapcsolatban egyébként az a legújabb hír, hogy egy icipicit nagyobb lesz, mint a 13-as család készülékei – ami valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy eltűnik az előlapról a jellegzetes kamerasziget-bevágás, és ugyanúgy körül fogja ölelni a kijelző az objektívet, ahogy az utóbbi években más márkáknál megszokottá vált.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!