Pocsékul kezdődött az év az okostelefonok gyártóinak

2022. április 20. – 06:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az okostelefon-szállítások 11 százalékkal csökkentek az első negyedévben, ami a legsúlyosabb negyedéves visszaesés a koronavírus kitörése óta – írja a Bloomberg. A jelenség a kedvezőtlen körülmények együttállásával magyarázható: az inflációs félelmek, Oroszország ukrajnai inváziója és a vírus omikron variánsa törte meg az ágazat bizonytalan fellendülését.

A cikk szerint a piaci élmezőnyben a Samsung 24 százalékos részesedéssel visszavette a vezetést az Apple-től. Az első ötben van még a kínai Xiaomi, Oppo és Vivo, mindegyik nagyjából ugyanolyan arányú részesedéssel, mint egy évvel ezelőtt.

Az okostelefonok piacának jelentős lassulása részben azzal magyarázható, hogy Kína a „zéró Covid” politikára törekszik, miáltal a világ legnagyobb okostelefon-piacán a kereslet és a kínálat alakulása is kedvezőtlen volt. Más országok gyártói pedig nehezen tudnak alkatrészeket szerezni belépő szintű készülékeikhez.

Kína negyedéves félvezetőgyártása 2019 eleje óta először zsugorodott, mivel a fogyasztói elektronikai kereslet lanyhult. Ráadásul a Covid által kiváltott leállások a régiókban, köztük Sanghajban megzavarták a termelést, mutatták ki a héten a hivatalos adatok, olvasható a cikkben.

Arról, hogy a sanghaji szigorú lezárásoknak, illetve általában is a kínai Covid-politika és az omikron vírus találkozásának milyen hatásai vannak a kínai és általában a világgazdaság alakulására, ebben a hétfőn megjelent elemző cikkünkben olvashatnak bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!