A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

2022. április 13. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos üstökösé. Az égitest 22 ezer mérföld/órás (35 200 kilométer/óra) sebességgel száguld, de nem jelent fenyegetést, mert sosem fogja 1,6 milliárd kilométernél jobban megközelíteni a Napot.

A Naprendszer határán lévő, úgynevezett Oort-felhőből a Naprendszer belseje felé tartó gigantikusüstökös a mérések szerint 2031-ben fogja leginkább megközelíteni a Napot. Ekkor nagyjából olyan távolságra lesz tőle, mint a Szaturnusz.

A C/2014 UN271 üstököst Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein csillagászok fedezték fel 2010 novemberében a chilei A Cerro Tololo Inter-Amerika Obszervatóriumban. Azóta földi és űrbéli távcsövekkel intenzíven tanulmányozzák. A számítások szerint az üstökös néhány millió év múlva visszatér az Oort-felhőbe.

(MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!