3,6 milliárd dollárnyi lopott bitcoint foglaltak le az amerikai hatóságok

2022. február 8. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 3,6 milliárd dollár (nagyjából 1115 milliárd forint) értékű bitcoint foglaltak le az amerikai hatóságok. A gyanú szerint a kripotvalutákat a Bitfinex nevű kínai kriptovaluta-tőzsde 2016-os feltörése során lopták el. Ez az eddigi legnagyobb kriptovaluta-lefoglalás, az ügyben eddig két embert tartóztattak le – közölte kedden az amerikai Igazságügyi Minisztérium.

Ilya Lichtensteint és feleségét, Heather Morgant kedd reggel vették őrizetbe, és a tervek szerint délután jelennek meg a manhattani szövetségi bíróságon – áll a minisztérium közleményében. Azzal gyanúsítják őket, hogy 119 754 lopott bitcoin tisztára mosásában játszottak szerepet. A minisztérium közlése szerint az akkor ellopott összes bitcoin összértéke mostanra eléri a 4,5 milliárd dollárt – írja a Bloomberg.

A közlemény szerint a páros kifinomult technikát használt a lopott bitcoin tisztára mosására, fiktív személyazonossággal online számlákat hoztak létre, egy program segítségével pedig automatizálták a tranzakciókat. Ezzel a módszerrel rövid idő alatt nagyon sok tranzakciót tudtak végrehajtani, a bitcoint különböző virtuális valutaváltóknál, valamint a darkneten vezetett számláikon helyezték el. A pénz egy részét bitcoinautomatákon keresztül vették fel, más részükből NFT-ket és aranyat vásároltak.

A Bitfinex 2016 augusztusában számolt be a rendszerükben lévő biztonsági résről, ami után mindenféle kereskedést, a be- és kifizetéseket is leállították rövid időre. A vállalat később közleményben hozta nyilvánosságra, hogy néhány felhasználójuk bitcoinját ellopták, amit jelentettek a bűnüldöző hatóságoknak is.

A 34 éves Lichtenstein és 31 éves Morgan akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat pénzmosás miatt.

Tavaly egyébként összesen 14 milliárd dollárt nyúltak le a csalók a kriptopiacon, a sima lopások főként a decentralizált pénzügyi (decentralized finance, DeFi) szektorban okoztak komoly károkat. A kriptovaluták lopásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!