3,6 milliárd dollárnyi lopott bitcoint foglaltak le az amerikai hatóságok

2022. február 8. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 3,6 milliárd dollár (nagyjából 1115 milliárd forint) értékű bitcoint foglaltak le az amerikai hatóságok. A gyanú szerint a kripotvalutákat a Bitfinex nevű kínai kriptovaluta-tőzsde 2016-os feltörése során lopták el. Ez az eddigi legnagyobb kriptovaluta-lefoglalás, az ügyben eddig két embert tartóztattak le – közölte kedden az amerikai Igazságügyi Minisztérium.

Ilya Lichtensteint és feleségét, Heather Morgant kedd reggel vették őrizetbe, és a tervek szerint délután jelennek meg a manhattani szövetségi bíróságon – áll a minisztérium közleményében. Azzal gyanúsítják őket, hogy 119 754 lopott bitcoin tisztára mosásában játszottak szerepet. A minisztérium közlése szerint az akkor ellopott összes bitcoin összértéke mostanra eléri a 4,5 milliárd dollárt – írja a Bloomberg.

A közlemény szerint a páros kifinomult technikát használt a lopott bitcoin tisztára mosására, fiktív személyazonossággal online számlákat hoztak létre, egy program segítségével pedig automatizálták a tranzakciókat. Ezzel a módszerrel rövid idő alatt nagyon sok tranzakciót tudtak végrehajtani, a bitcoint különböző virtuális valutaváltóknál, valamint a darkneten vezetett számláikon helyezték el. A pénz egy részét bitcoinautomatákon keresztül vették fel, más részükből NFT-ket és aranyat vásároltak.

A Bitfinex 2016 augusztusában számolt be a rendszerükben lévő biztonsági résről, ami után mindenféle kereskedést, a be- és kifizetéseket is leállították rövid időre. A vállalat később közleményben hozta nyilvánosságra, hogy néhány felhasználójuk bitcoinját ellopták, amit jelentettek a bűnüldöző hatóságoknak is.

A 34 éves Lichtenstein és 31 éves Morgan akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat pénzmosás miatt.

Tavaly egyébként összesen 14 milliárd dollárt nyúltak le a csalók a kriptopiacon, a sima lopások főként a decentralizált pénzügyi (decentralized finance, DeFi) szektorban okoztak komoly károkat. A kriptovaluták lopásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!