Először csökkent az aktív Facebook-felhasználók száma

2022. február 3. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

2004-es indulása óta először csökkent a közösségimédia-óriás napi aktív felhasználóinak száma – írja a BBC. A Facebook anyavállalata, a Meta Networks beszámolói szerint a napi aktív felhasználók száma 1,929 milliárdra csökkent, az előző negyedévi 1,930 milliárddal szemben. A cég kiemelte, hogy olyan riválisokkal szemben lassult a bevételnövekedése, mint a YouTube vagy a TikTok, a hirdetők pedig folyton csökkentik a kiadásaikat a cégnél.

A Meta részvényei csaknem 20 százalékot zuhantak, az árfolyam csökkenése mintegy 200 milliárd dolláros veszteséget jelent a vállalat tőzsdei értékében. De nemcsak a Facebook anyavállalata, hanem más közösségi médiaplatformok, köztük a Snapchat, a Twitter és a Pinterest is meredeken estek a tőzsdén.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg szerint a cég árbevétel-növekedése azért lassult, mert a fiatal felhasználók más, rivális platformokat használnak inkább. Zuckerberg úgy látja, az Apple operációs rendszerének új adatvédelmi beállításai is szerepet játszanak a csökkenésben.

A Meta pénzügyi igazgatója, Dave Wehner szerit a változások nehezítik a márkáik számára, hogy pontosan mérhessék, és jól célozhassák hirdetéseiket a Facebookon és az Instagramon. Wehner szerint ez nagyságrendileg tízmilliárdos hatással lehet a cég idei költségvetésére.

A Facebook tavaly kezdett nagy átalakításokba, Zuckerberg a közösségi platformról szóló botrányos hírek után jelentette be, hogy a Meta nevet veszi fel a Facebook mellett az Instagramot és más közösségimédia-felületeket is tömörítő vállalat. A Meta monopólium már engedélyt kapott az Egyesült Államokban. A vállalat vezetője elmondta, hogy bízik abban, hogy a videókba és a virtuális valóságba való befektetés a jövőben megtérül. A legnagyobb versenytársnak pedig a TikTokot tekinti, amihez hasonlóval nemigen kellett megküzdenie a vállalatnak a fennállása során.

A Meta teljes bevétele, amelynek legnagyobb része reklámokból származik, 33,67 milliárd dolláros volt az előző negyedévben, a következő negyedévre pedig 27-29 milliárd dolláros bevételt várnak. A cég problémáira megoldást jelenthetne a TikTok felvásárlása, azonban ezt az amerikai versenyjogi szabályok már nem teszik lehetővé.

A Facebookot eközben ma már sokan „mérgező” márkának tekintik a Szilícium-völgyben is, ami tovább nehezítheti a vállalat dolgát a jövőben. A közösségi oldal hanyatlása még nem jelenthető ki, azonban az elmúlt néhány évben megtorpant a növekedése mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban. A piaci számokat viszont eddig mindig korrigálta a világ többi részéről érkező felhasználók száma.

A lassulás egyik fő oka a fiatalok csökkenő érdeklődése a felület iránt. A másik ok a befektetők körében keltett aggodalom: a cég a Metaverse építésére összpontosít, azonban a befektetők számára ez még egy távoli, nem kézzel fogható álomnak tűnik, ami szerintük kockázatot jelent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!