Három éve jelentették be, most csendben kimúlni látszik a Facebook saját kriptopénze

2022. január 26. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg és a Verge értesülései szerint közel három évvel a bejelentése után elérkezett a végéhez a Facebook saját kriptovalutájának története. A Libra néven indult, később Diem névre átkeresztelt digitális pénz sosem jelent meg, a hírek szerint az amerikai szövetségi jegybank engedélyein vérzett el most végleg. A kriptopénz mögött álló szervezet, a Diem Association lehúzza a rolót, és az ingóságai eladására készül.

A Facebook kriptopénzének ötlete 2017-ben született meg, két évvel később jelentették be hivatalosan is a projektet. Ekkor 50 programozó dolgozott rajta, és 2020-ra ígérték a premiert. A Libra egy blokklánc-technológiára épülő bitcoinszerű digitális pénz lett volna, aminek a Facebook, és a projektbe még behúzni próbált világcégek adták volna meg azt a hitelességet és bizalmi tőkét, ami általában hiányzik a kriptopénzek mögül. Sokan rögtön forradalmat kiáltottak, és egy új, globálisan elfogadott, országokon és bankokon felül álló, milliárdok által használt digitális pénzt vizionáltak.

A projekt azonban nagyon döcögve haladt, elég nyögvenyelősen sikerült támogatókat behúzni mögé, és a pénzügyi felügyeletek engedélyei is túl kemény diónak bizonyultak. Mark Zuckerbergnek amerikai szenátusi meghallgatásokon kellett magyarázni, hogy nem a bankrendszer elpusztítására és világuralomra tör, 2019 végén pedig a legkomolyabb támogatók, a PayPal, a Mastercard és a Visa is kihátrált a projektből. 2020-ban áttervezték a rendszert a dollár mindenkori értékéhez kötött, ún. stablecoinná, és átnevezték a Diem névre, de ez sem hozta meg a sikert.

Az utolsó szög a koporsóban az volt, amikor az időközben Meta névre átkeresztelt Facebook bemutatott egy kísérleti digitális tárcát, de ehhez nem a Diemet, hanem egy már létező, másik kriptopénzt, a Paxost használt. Hogy ennek mi lesz a sorsa, egyelőre kérdéses, de a metaverzumhoz, amiben a Facebook mostanában a jövőt látja, abszolút passzolna egy globális és általános digitális fizetőeszköz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!