Megkapta a légi biztonsági tanúsítványt a szlovák repülőautó

2022. január 24. – 20:53

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovák repülőautó, az AirCar legutóbb tavaly nyáron került be a hírekbe, amikor Nyitra és Pozsony repterei között tett meg sikerrel egy tesztrepülést, 35 perc alatt letudva a távot. A hibrid repülőautó projekt most újabb fontos mérföldkőhöz ért, a szlovák légügyi hatóságoktól ugyanis megkapta a légi biztonsági tanúsítványt. Ehhez 70 órányi tesztrepülésre, és 200 sikeres felszállásra, illetve landolásra volt szükség. A cég vezetői szerint ezzel megnyílt az út a sorozatgyártás felé.

Az AirCar hétköznapi benzinnel megy, szűk két és fél percbe telik neki repülő üzemmódra átváltani, és a levegőben 160 km/óra sebességre, illetve 2500 méteres repülési magasságra képes. Pilótaigazolvány kell a vezetéséhez, a fel- és leszálláshoz pedig olyan futópálya, mint egy kisrepülőnek. Hogy mikorra tervezik a piacra dobását, és milyen áron, arról egyelőre nincs információ.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!