Kifizetetlen Google-számlák állhatnak a Twitter önkorlátozása mögött

2023. július 2. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a Twitter váratlanul két, a saját felhasználóit erősen korlátozó intézkedést vezetett be: először letiltották azt, hogy bárki bejelentkezés nélkül olvasson tweeteket, majd korlátozták azt, hogy egy felhasználó egy nap hány bejegyzést láthasson. Mindezt elég nagy értetlenséggel fogadták a felhasználók, hiszen a Twitter ezzel a reklámmegjelenítési lehetőségeit is korlátozta, vagyis abszurd módon a saját bevételei ellenében lépett. A tulajdonos Elon Musk magyarázata (az automatizált adatgyűjtés megakadályozása) sem segített sokat a dolog megértésében.

Újra felbukkant viszont egy három héttel ezelőtti cikk a techsajtóból, ami gyakorlatilag előre megjósolta és meg is magyarázta a problémákat. A Platformer június közepén arról írt, hogy a Twitter egyszerűen nem fizeti a szerverhátterét biztosító Google Cloud számláit. Ez amúgy illeszkedik Musk gigantikus megszorító intézkedéseinek sorába, aminek keretében több ezer embert rúgott ki a cégtől, és többek között az irodaház bérleti díjának fizetését is felfüggesztette.

A Twitter szerverhátterét a Google biztosítja, 2018-ban kötöttek szerződést öt évre – ami éppen most, július elsejével járt le, amikor a korlátozásokat bevezették. Musk többször panaszkodott arra, hogy túl magas ez a számla (öt évre egymilliárd dollár volt), és a hosszabbításhoz újra kell tárgyalni a feltételeket. A Platformer arról írt, hogy az alkudozás már zajlik egy ideje, az álláspontok nem igazán közelednek egymáshoz, és Musk egy ponton egyszerűen leállíttatta a számlák fizetését. Persze a Google nem akar elveszíteni egy évi százmillió dolláros nagyságrendű megrendelőt a felhőszolgáltatása alól, ezért – legalábbis így spekulálnak az iparági szakértők – a nem fizetésre válaszként, illetve a szerződés lejárta után nem kapcsolta ki egyszerűen a Twittert kiszolgáló szervereit, csak korlátozta azoknak a forgalmát. A Twitter pedig ezt háríthatta most tovább a saját felhasználóira.

Mivel a Twitteren a Musk alatt bevezetett előfizetéses rendszer forgalma elég sovány, a cég továbbra is főleg a hirdetésekre számíthat fő bevételi forrásként. Ez azonban az utóbbi hónapokban, már a felhasználók korlátozása nélkül is zuhanórepülésben volt, ez a lépés pedig valószínűleg csak még tovább ront a helyzeten.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!