Bevonult a börtönbe a Theranos-alapító Elizabeth Holmes

2023. május 30. – 23:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az újszerű vérvizsgálati módszereket ígérő Theranos alapítója, Elizabeth Holmes egy texasi szövetségi börtönben jelentkezett, hogy megkezdje 11 éves börtönbüntetését.

A 39 éves Holmest tavaly év elején négyrendbeli csalás miatt ítélték el, majd idén május közepén a bíróság elutasította kérelmét, hogy óvadék ellenében szabadlábon maradjon. Holmes ügyvédjei fellebbeztek, és azt kérték a nőtől, hogy annak eredményéig ne vonuljon börtönbe.

Holmes a texasi Bryanben található börtönben jelentkezett, ahol 500-700 fogvatartott van. Az egykori dollármilliárdosnak tartott nő 12 cent és 1,15 dollár közötti órabérért dolgozhat majd a börtönben, ráadásul keresetének nagy részét a bíróság által elrendelt kárpótlás kifizetésére fordítják. Persze ezek a pénzek csak morzsák, mert Holmest és üzlettársát, Ramesh „Sunny” Balwanit 452 millió dollár megfizetésére kötelezték. Balwani már korábban megkezdte 13 éves börtönbüntetését. A szövetségi törvények értelmében Holmesnak büntetése legalább 85 százalékát akkor is le kell tölteni, ha jó magaviseletű.

Elizabeth Holmes (középen) megérkezik a bryani szövetségi börtönhöz – Fotó: Mark Felix / AFP
Elizabeth Holmes (középen) megérkezik a bryani szövetségi börtönhöz – Fotó: Mark Felix / AFP

Az amerikai Theranos 2003-ban robbant be a köztudatba azzal, hogy megígérték, terveznek egy gépet, ami egyetlen csepp vérből komplex orvosi diagnózisokat állít fel az adott személy betegségeiről és állapotáról. A jól hangzó ígéretnek rengetegen bedőltek, olyan hírességek is lelkesedtek az ötletért, mint Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, James Mattis volt védelmi miniszter vagy Rupert Murdoch médiamágnás. A cég rengeteg pénzt gyűjtött össze, a csúcson közel 10 milliárd dollárra értékelték a Theranost, Holmes és Balwani pedig a Szilícium-völgy sztárjai voltak.

2015-ben azonban a Wall Street Journal kiderítette, hogy a Theranos által ígért technológia valójában sosem működött, a cég működési elve maga a csalás.

.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!