Eladta gif-gyártó cégét a Meta, bukott rajta egy nagy rakás pénzt

2023. május 23. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

53 millió dollárért (nagyjából 18,5 milliárd forintért) megvette a Shutterstock a Giphy nevű gif-gyártó platformot a Metától – írja a Guardian. A tranzakció nem az évszázad üzleteként fog bevonulni a tech-történelembe. Lássuk az előzményeket:

A Meta 2021 novemberében vette meg a Giphy-t 315 millió dollárért (nagyjából 110 milliárd forintért). Mark Zuckerberg akkor valahogy így örülhetett:

Fotó: Giphy
Fotó: Giphy

De nem sokáig lehetett jó a kedve, a tranzakciót a brit versenyhivatali hatóság 2022-ben megakasztotta, arra hivatkozva, hogy a Meta ezáltal korlátozhatja majd a versenytársak hozzáférését a Giphy által készített animált képekhez. Mark Zuckerberg csalódott, de bizakodó hangulatban fellebbezett:

Fotó: Giphy
Fotó: Giphy

De hiába, a bíróság úgy döntött, hogy a Metának el kell adnia a Giphy-t. Zuckerberg tehát házalni kezdett a platformmal. Amire lecsapott a Shutterstock, 53 millió dollárt fizetett készpénzben a platformért. Így nézhetett ki a tranzakció:

Fotó: Giphy
Fotó: Giphy

Ez tehát összesen 260 millió dolláros (majdnem 91 milliárd forintos) veszteséget jelent a Metának. Mark Zuckerbergnek ez nyilván nem tetszik:

Fotó: Giphy
Fotó: Giphy

De nincs mit tenni, úgy tűnik egyre jobban csökken a kereslet a vicces animált gifek iránt. Ezt jelzi, hogy Giphy-t 2016-ban még 600 millió dollárra értékelték, tavaly viszont már a Meta is arra figyelmeztette a potenciális vevőket, hogy a cég önálló platformként már nem élne túl. A stock-fotókra specializálódott Shutterstock sem vár tőle kiugró bevétel-növekedést. Izgatottságuk szintje:

Fotó: Giphy
Fotó: Giphy

A megállapodás egyébként továbbra is biztosítja a Meta platformjaihoz való folyamatos hozzáférést, valamint a Giphy meglévő felhasználói bázisát.

Hát ennyi, nem minden biznisz lehet olyan sikeres, mint a Facebook és az Instagram.

Fotó: Giphy
Fotó: Giphy

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!