Egy sajttorta kinyomtatásával elkezdődött az ételkészítés jövője

2023. március 21. – 23:00

Egy sajttorta kinyomtatásával elkezdődött az ételkészítés jövője
Kinyomtatott sajttortaszeletek – Fotó: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering

Másolás

Vágólapra másolva

A Columbia Egyetem mérnökei forradalmasíthatják a konyhaművészetet, vagy éppen egy zsákutcát nyomtathatnak benne, mindenesetre 3D-nyomtatással sikerült egy hét alapanyagból álló sajttortát készíteniük.

A nyomtató graham kekszet, mogyoróvajat, Nutellát, banánpürét, eperlekvárt, cseresznyeöntetet és cukormázat rétegzett egymásra, és már kész is lett a sajttorta. A nyomtatóhoz egy kék lézer is csatlakozik, ami szükség esetén megsüti a különböző rétegeket. Még ideáig eljutottak, azért volt pár buktató. A kezdeti próbálkozások összeomló ragacsos kupacokhoz vezettek, mintsem egy formás sütiszelethez.

„A sajttorta a legjobb dolog, amit jelenleg bemutathatunk, de a nyomtató sokkal többre is képes. Tudunk csirkét, marhahúst, zöldségeket és sajtot nyomtatni. Bármit, ami pasztává, folyadékká vagy porrá alakítható”- mondta Jonathan Blutinger, a New York-i Columbia Creative Machines Lab mérnöke.

Blutinger szerint a főzés is egyre inkább átalakul, és a szoftverek is egyre nagyobb szerepet kapnak, és hamarosan nem fogunk majd fennakadni azon sem, hogy a sült csirke paszta formában készül el.

„Az elképzelésünk az, hogy egy lézeres főzővel kombinált élelmiszer-nyomtató lesz, amely egyfajta egyablakos konyhai eszköz lehet. Ez a saját személyes digitális szakácsunk” – idézte a mérnököt a Guardian.

Blutinger szerint a 3D-s főzéssel könnyebb lehet szabályozni a kalória- és tápanyagbevitelt, és a formatervezés is nagyobb teret kaphat a konyhaművészetben, aztán a recepteket digitális formában cserélgethetik a felhasználók.

Duane Mellor dietetikus viszont máris talált egy ellenérvet a nyomtatott ételekkel szemben. Attól tart, hogy az ételek pasztásítása, pürésítése miatt értékes rostok vagy növényi szövetek tűnnek el az ételekből, és kisebb lesz a vitamin- vagy ásványianyag-tartalmuk.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!