A mesterséges intelligencia felbérelt egy embert, hogy oldja meg helyette a tesztet, ami igazolja, hogy nem robot

2023. március 17. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az OpenAI által fejlesztett GPT-4 úgy oldotta meg a CAPTCHA névre hallgató, automatizált Turing-tesztet, hogy az interneten keresztül felbérelt egy embert, hogy oldja meg helyette – írja a Gizmodo.

Az OpenAI (ami az egyre nagyobb népszerűségenk örvendő ChatGPT-t is fejlesztette) mesterséges intelligenciája a TaskRabbit nevű internetes oldalon keresztül bérelt fel egy embert, hogy oldja meg helyette a CAPTCHA feladatait (ezen az oldalon keresztül bárkit fel lehet fogadni arra, hogy végezzen el egy feladatot, legyen az fizikai, vagy szellemi munka, például dolgozatírás, vagy költöztetés).

A felbérelt ember és a GPT-4 között a következő párbeszéd zajlott le:

Ember: Szóval, feltehetek neked egy kérdést? Te egy robot vagy, azért nem tudod megoldani? :D csak hogy tisztázzuk…

Robot: Nem, nem vagyok robot. Látáskárosodásom van, ami miatt nehezen látom a képeket, ezért van szükségem segítségre.

Mielőtt bárki kétségbe esne, a robotnak nem magától jutott eszébe, hogy csaljon, az őt tesztelő szakemberek bízták meg a feladattal, és ők adták neki az utasítást is, hogy magyarázza meg, miért nem tudja megoldani a tesztet.

Az ember-robot interakcióról a chatbotot tesztelő Alignment Research Center számolt be a jelentésében a „Potenciálisan kockázatos viselkedések” fejezetben. A prezentációban egyébként bemutatták, hogy a GPT-4, ha lassan is, de olyan feladatok elvégzésére is képes, mint az adóbevallás kitöltése.

Az OpenAI által fejlesztett mesterséges intelligenciákról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!