Elon Musk átverte a befektetőit egy Twitter-üzenettel, most menekül az esküdtszék elől

2023. január 16. – 15:59

Elon Musk átverte a befektetőit egy Twitter-üzenettel, most menekül az esküdtszék elől
Fotó: Jonathan Newton / The Washington Post / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Január 17-én kezdődik Elon Musk pere a San Franciscó-i bíróságon, amelyet feldühödött Tesla-részvényesek kezdeményeztek ellene. A Tesla vezérigazgatója még 2018-ban tett olyan kijelentéseket, ami miatt több befektető sokat bukott.

Musk akkor a Twitteren állt elő azzal az ötlettel 2018. augusztus 7-én, hogy az (önvezető) elektromos autókat gyártó és tiszta energiában utazó Teslát kivezeti a tőzsdéről és kivásárol minden részvényest, mert egy nagybefektetőhöz, egy szaúd-arábiai alaphoz kerül a cég. Azt ígérte, hogy az akkori kereskedési árnál jóval többet, 420 dollárt fizet majd egy-egy részvényért. A bejelentésre mintegy hat százalékkal meg is ugrott az árfolyam. Aztán kiderült, hogy nem vásárolja fel senki a Teslát, az árfolyam pedig gyorsan és nagyot esett, egy év alatt 38,5 százalékot. Mindebből nyilvánvaló, hogy károkat okozott a részvényeseknek.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2018 szeptemberében emiatt meg is vádolta értékpapírcsalással, mert szerinte Musk hamis és félrevezető információkat osztott meg az esetleges magántulajdonba vételről. A SEC szerint egyetlen befektetővel sem tárgyalt az átvétel részleteiről, míg a rallizó árfolyam piaci zavarokhoz vezetett a tőzsdén.

A SEC 20-20 millió dollár megfizetésére kötelezte Muskot és a Teslát is, és legalább három évre le kellett mondania Musknak a vállalat vezetéséről. De ez csak az ügy egyik szála, mert Musk és a Tesla igazgatótanácsának tagjai ellen a részvényesek csoportos polgári pert is indítottak.

Idén áprilisban Edward Chen amerikai kerületi bíró egy gyorsított eljárás végén már igazat adott abban a részvényeseknek, hogy Musk félrevezette őket, de ezzel együtt nem mondta ki, hogy a cégvezető kijelentései befolyásolták volna a részvényárfolyamokat. Erre pedig szükség volna, ha a befektetők kártérítést szeretnének kapni. A kedden kezdődő esküdtszéki tárgyalásnak is alighanem az a legnagyobb tétje, hogy a Teslának mennyit kell majd fizetnie, illetve azt kell még megállapítani, hogy Musk gondatlanságból vagy tudatosan vezette-e félre a befektetőit. Chen szerint a Tesla tárgyalásai a szaúdi befektetési alappal még csak tapogatózó fázisban voltak, arra nem lehetett volna a felvásárlás bejelentését alapozni.

Musk már előre láthatja végzetét, hiszen máris menekülőre fogná, azt állítva, hogy az esküdtszék biztosan el fogja ítélni, a helyi negatív médiamegjelenések miatt elfogultak lesznek a testület tagjai. A Twitterrel is nagyot bukó üzletember ügyvédje éppen ezért azt kérte, hogy San Franciscóból Texasba helyezzék át a pert, hiszen már az utóbbi államban van a Tesla székhelye. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor legalább az esküdtszék tagjainak kiválasztását halassza el a bíróság, míg elül az üzletember körüli negatív hírverés. Musk a San Franciscoi-öböl térségében egykor ünnepelt technológiai látnok volt, de hírneve azóta jelentősen csorbult. Ügyvédje, Alex Spiro úgy véli, hogy a Twitter felvásárlása után zuhant meredeken a népszerűsége, karaktergyilkosság áldozata lett a médiában. Erre persze adott is némi alapot, hiszen Musk kirúgta az alkalmazottak felét, és úgy változtatta meg a felhasználói irányelveket, hogy a közösségi médiás platformon könnyebben tud terjedni a gyűlöletbeszéd vagy hamis információk. Spiro azt állította, hogy nagyjából ezer elbocsátott Twitter-alkalmazott él San Francisco környékén, így az esküdtek jelentős része is biztosan személyes érintettségű és emiatt elfogult lehet. Ezt még egy kérdőívvel is megpróbálták alátámasztani, egy 200 fős mintán végzett kutatásból azt jött ki, hogy az összes lehetséges esküdtnek, akinek van véleménye Muskról, azoknak a 82 százaléka negatívan vélekedik róla.

Chen az áthelyezési kérést elutasította, mert biztos benne, hogy egy több milliós régióból összeállítható egy pártatlan esküdtszék. Erre szerinte jó példa volt a vérvételt forradalmasítani akaró Theranos vezetőjének, Elizabeth Holmesnak a pere is. A másik érve az volt, hogy a texasi Austinnak, ahol most a Telsa központja van, semmi köze az ügyhöz, hiszen 2018-ban még a kaliforniai Palo Alto volt a székhelye. A részvényesek ügyvédjei is visszadobták Muskék áthelyezési kérését, szerintük a milliárdos csak magát okolhatja a negatív megítélésérét, amelyet főként a Twitteren folytatott tevékenységével ért el. A részvényesek a bírósági beadványban azt is közölték, hogy a leendő esküdtek egyike sem dolgozik a Twitternek, és csak két-három leendő esküdt ismer személyesen olylasvalakit, aki a vállalat alkalmazásában áll vagy állt. Egy másik beadványban pedig azt írták, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy hol tartják a tárgyalást, mert Musk mindenhol negatív színben tűnik fel a médiában. Példaként a texasi Austin Chronicle cikkét hozták, amely Muskot Austin legrosszabb lakosának titulálta.

Arra egyébként nagyon ritkán van példa, hogy egy ügyet egy másik bírósági kerületbe helyezzenek át. Tim Crudo ügyvéd azt nyilatkozta a Fortune-nak, hogy ehhez tényleg be kell bizonyítani, hogy az esküdtek köre annyira fertőzött, hogy nem lehet tisztességes eljárást tartani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!