A Twitteren már mindenki búcsúzkodik a platformtól

2022. november 18. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

#RIPTwitter és #TwitterDown hashtagek lepték el a Twittert, miután annyian mondtak fel a napokban, hogy a jelenlegi és volt alkalmazottak szerint lassan nem az a kérdés, hogy bedől-e a platform, hanem hogy napok vagy órák kérdése-e az összeomlás – írja a Guardian.

Miután Elon Musk november 16-án körlevélben értesítette a Twitter alkalmazottait, hogy elindul a Twitter 2.0 projekt, amihez a dolgozók vagy csatlakoznak (ennek eldöntésére alig egy napot kaptak), vagy távozhatnak, annyian jelentették be a felmondásukat, hogy a cég fennmaradása is kérdésessé vált.

A Twitter 2.0-ról egyébként nem sok mindent árult el Musk, csak annyit, hogy nagyon intenzív, „extrém hardcore” munkát és rengeteg túlórát követel meg azoktól, akik belevágnak. A hírek szerint Musk ultimátumát a maradék alkalmazottak közül is több százan utasították el, ami azért is nagy csapás a cégnek, mert Musk már korábban kirúgta a dolgozók felét.

A távozók között sok olyan szakember is van, aki a hibák kijavításáért és a szolgáltatáskiesések megelőzéséért felelős, ami kérdéseket vet fel a platform stabilitásával kapcsolatban. Emiatt a Guardian információi szerint a felső vezetésben már arról folynak megbeszélések, kiket kellene valahogy visszacsábítani a céghez, hogy ne omoljon össze a rendszer.

Azt már csütörtökön látták a vezetésben is, hogy a vártnál sokkal többen fogják visszautasítani Musk ajánlatát, ezért próbáltak nekik engedményeket tenni, például visszavonták a korábban Musk által bejelentett távmunkatilalmat is. A Twitter később emailben azt is bejelentette a dolgozóknak, hogy hétfőig bezárja irodaházakat, és letiltja a dolgozók belépőkártyás hozzáférését.

Miután a Twitter jelenlegi és volt alkalmazottai szorgalmasan osztották meg az információkat a közösségi platformon, az oldalon hamar elterjedt a világvége-hangulat. Sokan álltak neki búcsúzkodni, miközben több befolyásos, sok követővel rendelkező felhasználó (többek között Alexandria Ocasio-Cortez amerikai képviselőnő) tett közzé olyan bejegyzést, amiben arra buzdították követőiket, hogy más platformon is kövessék őket (Facebook, Instagram, YouTube), arra az eshetőségre készülve, hogy a Twitter végleg leállhat.

Ez egyelőre csak részben következett be, a felhasználók lassulásról és egyéb problémákról számoltak be, miközben a Twitter dolgozói felülete is akadozott.

A Twitter haláltusáját természetesen Elon Musk is aktívan követi és kommentálja is, többek között ilyen, valószínűleg a Twitter 2.0-ra utaló, mémekkel:

Elon Musk szabályos cégvezetési ámokfutásba kezdett, mióta átvette a Twittert, erről itt írtunk, a különc milliárdos portréját pedig itt olvashatja.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!