2023. január 18-án leáll a Google Stadia

2022. szeptember 29. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Google bejelentette, hogy a Stadia felhőalapú streamelési szolgáltatását 2023. január 18-án hivatalosan is leállítják. A Google Store-on keresztül vásárolt összes Stadia termék után visszatérítés jár.

„Néhány évvel ezelőtt elindítottunk egy fogyasztói játékszolgáltatást is, a Stadiát – írta Phil Harrison, a Stadia alelnöke egy blogbejegyzésében. – És bár erős technológiai alapokra épült, nem nyerte el a felhasználók tetszését, vagy legalábbis kevésbé, mint amire számítottunk. Ezért meghoztuk azt a nehéz döntést, hogy leállítjuk a Stadia streamingszolgáltatást.”

Bár a Stadia mint játékplatform jövőre megszűnik, Harrison hozzátette, hogy a technológiáját más Google-szolgáltatásokban továbbra is használni fogják, olyanokban, mint például a YouTube vagy a Google Play. A vállalat azt is tervezi, hogy az alaptechnológiát az iparági partnerek számára is elérhetővé teszi – magyarázta Harrison.

Fotó: Világi Máté / Telex
Fotó: Világi Máté / Telex

A Stadiát először 2019 elején mutatták be, hivatalosan pedig ugyanabban az évben novemberben jelent meg. A Google Stadia Magyarországon 2020 decemberében startolt.

A Stadia a Google felhőalapú – jobb szó híján – konzolja, ami lehetővé teszi, hogy akár a legújabb játékokkal is a magas teljesítménnyel játsszunk, mert az nem a mi gépünkön fut, hanem a Google-én. Tehát elméletileg nem kell több százezer forintért konzolt venni vagy PC-t építeni, írtuk az induláskor.

„A Google megint kinyírta egy teljesen értelmetlen projektjét”

– szakkommentálta az eseményt techrovatos kollégánk, Flachner Balázs. A Stadia koporsója így szépen besüllyedhetett annak a szépen növekvő létszámú temetőnek a virtuális talajába, ahol a Google+, a Google Goggles, a Picasa vagy a Google Hangouts alussza örök álmát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!