A TikTok láthatja, milyen billentyűket ütnek le a felhasználók

2022. augusztus 21. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A TikTok böngészőjében van egy kód, amelynek a segítségével az alkalmazás látja, hogy milyen billentyűket ütnek le a felhasználók – derült ki egy friss kutatásból. A Forbesben is ismertetett tanulmány szerint a TikTok így láthatja a felhasználók bankkártyáinak jelszavait is akár. A videómegosztó applikációnak azért van erre lehetősége, mert mint több más közösségi oldal, a TikTok sem új ablakban nyitja meg a külső hivatkozásokat, hanem az app saját böngészőjében.

A kutatást készítő Felix Krause szerint mindez nem véletlen, hanem a cég tudatos döntésének eredménye. A TikTok elismerte, hogy létezik a kód, azt azonban tagadták, hogy ezen keresztül adatokat gyűjtenének . A kínai vállalat közleménye szerint a megoldás csupán a jobb felhasználói élmény elérésére szolgál, a funkciót hibakeresésre és hibaelhárításra használják.

A TikTok adatkezelései gyakorlata körül jó ideje komoly viták zajlanak. Brendan Carr, az amerikai szövetségi távközlési és telekommunikációs hatóság, az FCC (kb. a magyar NMHH megfelelője) biztosa hivatalos levélben felszólította az Apple-t és a Google-t, hogy tiltsák ki az okostelefonos alkalmazásboltjaikból a TikTokot. Az elsöprő népszerűségű kínai videómegosztó/közösségi oldal Carr szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, mert amerikai állampolgárok személyes adataiba enged betekintést Kínában.

Mindezt a Buzzfeed News nemrég megjelent oknyomozó cikkére alapozva mondja, ami a Bytedance (a TikTok anyacége) 80 céges értekezletének kiszivárgott hangfelvételeit dolgozza fel. A felvételeken többször is említenek minden személyes adathoz hozzáférő szuperadminokat, illetve az amerikai felhasználók adataival kapcsolatban elhangzik az is, hogy „mindent látunk itt Kínában”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!