Űrvihar semmisítette meg Elon Musk frissen fellőtt műholdjainak nagy részét

2022. február 9. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva


A SpaceX megerősítette, hogy geomágneses vihar semmisítette meg a múlt pénteken a Falcon 9 rakétával fellőtt Starlink műholdjainak többségét – írja a SkyNews. Elon Musk cége azt közölte, hogy 49-ből 40 műholdja várhatóan vissza fog zuhanni a Földre, miután az űrvihar jelentősen megrongálta őket. A Starlink hivatalos közlése szerint a műholdak 210 kilométerrel a Föld felett repültek, aztán amikor később a vihar elérte őket, biztonsági üzemmódba kapcsolták őket.

Szakértők korábban már aggodalmukat fogalmazták meg a növekvő űrszemét miatt, szerintük ugyanis minél több dolog kering a Föld körül, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a különböző műholdak ütközni fognak egymással. Ez alól nem hogy kivétel, hanem inkább fő probléma a Starlink.

Augusztusban Hugh Lewis űrszemét-szakértő épp arról számolt be, hogy a veszélyes, nagyon közeli találkozások feléért a SpaceX Starlink-rendszere a felelős a megfigyelések alapján.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!