Meghan és Harry Netfix-sorozata ráhúzza a vizes lepedőt a britekre

2022. december 8. – 20:38

Meghan és Harry Netfix-sorozata ráhúzza a vizes lepedőt a britekre
Harry herceg és Meghan Markle a királyi család egy részével 2018-ban – Fotó: Stephen Pond / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon jól mutatja, hogy a brit királyi család helyzete mennyire hot topic Nagy-Britanniában, hogy a két legnagyobb brit híroldal, a BBC és a Guardian is élőben közvetítette Harry herceg és Meghan Markle új dokumentumsorozatát, és az arra adott válaszreakciókat – pontosabban azok hiányát, mivel a palota, jó szokásához híven, nem kommentálja a képsorokat. Pedig lenne mit: az első három rész, amelyek csütörtök reggel jelentek meg a Netflixen, félig Harry és Meghan szerelmi történetét mutatják be, félig viszont ráhúzzák a vizes lepedőt a britekre a rasszizmus miatt.

Harry herceg és felesége, Meghan Markle, akik névlegesen még mindig Sussex hercege és hercegnője, 2020 márciusában hagyták maguk mögött Nagy-Britanniát és ezzel együtt a királyi családot is. A brit bulvársajtó borzasztóan bánt Meghannel, ráadásul paparazzi is folyton üldözte őket, így – védve két gyereküket, Archie-t és Lilit – a privát szférájuk visszaszerzése érdekében az Egyesült Államokba költöztek. Mivel rengeteg pletyka keringett velük kapcsolatban, és a királyi család nem sokat tett, hogy ezeket megcáfolja, a költözés után adtak egy interjút Oprah Winfrey-nek, hogy tisztázzák magukat, aztán visszavonuljanak csendes magányukba.

Kivéve, hogy azóta egyáltalán nem ezt teszik: a hatrészes, százmillió dolláros (negyven milliárd forintos), ismét mindenről kitálaló Netflix-dokusorozat után nemsokára megkaphatjuk Harry herceg könyvét is, amelyben a királyi udvarban töltött éveit dolgozza fel, és Meghan is gyakran beszél a magánéletükről Archetípusok nevű podcastjában. Nehéz eldönteni, hogy valójában privát szférára vágyik-e a pár vagy hírnévre Amerikában, mindenesetre utóbbit ezzel a dokumentumsorozattal biztosan sikerül majd elérniük.

Forrás: Courtesy Of Prince Harry And Meghan Markle / Netflix
Forrás: Courtesy Of Prince Harry And Meghan Markle / Netflix

A Liz Garbus Emmy-díjas és kétszeres Oscar-jelölt dokumentumfilmes által jegyzett sorozatot már megjelenése előtt, az első trailer után darabjaira szedték, ahogy az várható volt. A brit bulvármédia szinte azonnal talált is fogást rajta: a sorozat egyik fő mondanivalója az, hogy Meghant hasonlóképpen kergette a sajtó, mint annak idején Harry anyját, Diana hercegnőt, mégsem sikerült az előzeteshez olyan képsort találni, ami ezt illusztrálta volna. Az egyik fotó, amit ennek érzékeltetésére használtak fel, egy Harry Potter-premieren készült, Meghan ott sem volt az eseményen, sőt, Harryvel még nem is ismerték egymást. A másikon pedig nem lesifotós fényképezi a hercegi párt és Archie-t, a képek ugyanis a dél-afrikai érsek, Desmond Tutu rezidenciáján készültek, előre megbeszélt módon, Harry és Meghan afrikai útját dokumentálva.

Miközben a sorozat első három részében nem tudtak olyan videókat mutatni, ahol valóban ostromolják a médiamunkások Meghant, több olyan archív felvételt is közöltek, ahol Diana menekül a paparazzi elől, ezzel is erősítve a párhuzamot a két nő között. Erre a párhuzamra egyébként maga Meghan is rengetegszer rájátszott, számos alkalommal viselt például a Dianáéval megegyező vagy az övéhez hasonló ruhákat a nyilvános szereplésein. A paparazziképek hiánya persze még nem jelenti azt, hogy Meghan ne szenvedett volna a lesifotósok zaklatásától, csak azt, hogy furcsa, hogy nem szerepel ilyesmiről sem kép, sem videó a dokumentumsorozatban.

A brit bulvársajtó egyébként tagadhatatlanul durva: a szigetországban nem válik annyira ketté a bulvár és a hagyományos média, az olyan lapoknak, mint a Daily Mail, a Sun vagy a Mirror, komoly véleményformáló szerepük van. A lapok, ahogyan azt a dokumentumfilmben Harry is elmondta, úgy érzik, hogy a királyi családnak produkálnia kell magát, hogy abból tartalmat gyárthassanak, ha már a brit adófizetők tartják el (részben) a famíliát.

Nem Diana volt az egyetlen, akit nem kíméltek: a sajtó – érthető módon – Kamilla királynét, Vilmost és különösen Harryt ostorozta, utóbbi gyakran került az újságok címlapjára „kicsapongó” életvitele miatt. Egyszer egy halloweeni buliban például SS–tiszt-jelmezben jelent meg, erről is beszél a sorozatban: élete legnagyobb baklövésének nevezte. Katalin hercegnő is kapott hideget-meleget a bulvársajtótól, amikor még csak Vilmos barátnője volt: azzal vádolták, hogy direkt iratkozott be arra az egyetemre, ahová a herceg is járt, illetve, hogy az anyja szervezte az egészet úgy, hogy találkozzanak végül. Sokáig a „Waity Katie” gúnynévvel is illette a sajtó, arra utalva, hogy 10 évet kellett várnia, hogy Vilmos megkérje a kezét.

A brit bulvársajtóra azonban csak az első háromrészes etap második felében tér ki a dokusorozat, az első nagyjából másfél óra Harry és Meghan szerelmi történetét mutatja be. Kiderül például, hogy Harry Instagramon figyelt fel az amerikai születésű színésznőre: egy közös ismerősük videójában tűnt fel kutyás Snapchat-filterrel az arcán, a herceg pedig azonnal érezte, hogy ezt a nőt meg kell ismernie. Sohóban találkoztak először, majd néhány randi után Afrikába reptette Meghant, ahol először tölthettek el egymás társaságában néhány napot. Harry azonnal felfedezett egy sor hasonlóságot Meghan és Diana között, a kapcsolatukat pedig titkolták, amíg tudták. Amikor azonban kiderült, Meghant eleinte teljesen pozitív fogadtatás várta a szigetországban, a pár szerint a zaklatás csak később kezdődött.

Sussex hercegnőjének nem volt egyszerű dolga, mint ahogyan az a sorozatból kiderül: meglepődött például azon, hogy a királynő előtt pukedlizni kell, nem tudta, ezt honnan sajátíthatná el, illetve rájött, hogy a brit himnuszt is meg kell tanulnia, ha már a királyi család része akar lenni, ugye. Az is meglepte, hogy Katalin és Vilmos zárt ajtók mögött sem ölelkezős típusok, és az is, hogy a királyi protokollt bizony mindig be kell tartani. Meghan a sorozatban arról is beszélt, hogy ez az egész nem olyan, mint a Neveletlen hercegnőben, nincs senki, aki megtanítsa neki az ilyen úri huncutságokat, ami nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a briteknél egész iparág épül a szigorú protokollra.

Forrás: Courtesy Of Prince Harry And Meghan Markle / Netflix
Forrás: Courtesy Of Prince Harry And Meghan Markle / Netflix

A képsorokból egyébként még annak is egyértelmű, hogy a pár nagyon összetartó és igazán szerelmes, aki ebben korábban kételkedett volna, bár ilyen ember talán nagyon kevés akad a világon. A probléma inkább akkor kezdődik, amikor a bulvársajtó egyre mostohábban kezd bánni Meghannel, a sorozat pedig innentől szinte az egész narratívát a rasszizmus köré építi – ami valóban komoly probléma a brit társadalomban, ahogy magában a királyi családban is, elég csak arra gondolni, hogy Vilmos herceg keresztanyja éppen most mondott le rasszista megnyilvánulásai miatt.

Azt sincs oka senkinek megkérdőjelezni, hogy voltak rasszista felhangú beszélgetések a palota falain belül Archie bőrszínét illetően, ahogyan azt Harry és Meghan az Oprah-interjúban elmondta, ezt a királyi család ki is vizsgálja. Az is nagyon fontos, hogy a témával a nagyobb közönséget elérő médiumok, így a Netflix is foglalkozzon, és hasznos, hogy a dokusorozatban a nagy brit birodalom terjeszkedéséről és a rabszolgatartás történelméről is szó van – nem baj, ha az ember el tudja helyezni térben és időben a témát a britekkel kapcsolatban.

Az egész médiafelhajtást a rasszizmusra felhúzni viszont erős csúsztatás: biztosan szerepet játszott ez is, de Meghant ugyanúgy ostorozták a protokoll folyamatos megszegéséért is, amin viszont tudott volna változtatni. Annak idején Katalin minden lépését kritika fogadta – Harry azonban, teljesen jogosan, felteszi a kérdést: miért kellene az ő barátnőjének is elszenvednie a zaklatást csak azért, mert a családba beházasodó nőknek korábban is el kellett?

Érthető persze, hogy Harry komoly traumát cipel az anyja halála miatt, és az is, hogy inkább úgy döntött, nem teszi ki a brit bulvársajtó hiénáinak a családját. Bár a britek megrökönyödve fogadták a Megxitet – ahogy a brexit mintájára nevezik a médiában a pár kivonulását a királyi családból –, valószínűleg idővel elült volna a nagy médiaérdeklődés, ha a hercegi pár nem próbálná saját maga fenntartani. Korábban többször nyilatkozták azt is, hogy miután lemondtak a helyükről a királyi családban, a saját lábukra kellett állniuk, ami érthető is, hiszen nem dolgoznak tovább a palotának – az viszont érthetetlen, hogy miért így próbálnak pénzt keresni ahelyett, hogy nyilvános szerepléseikre koncentrálnának, vagy hogy Meghan visszatérne a színészkedéshez, amit egyébként a Harryvel való kapcsolata előtt sikeresen művelt.

Különösebben durva állítások a dokusorozat első három részében egyébként nem hangzottak el a királyi családról, kérdés, hogy az esküvővel indító következő három részben milyen titkokat tereget majd ki a hercegi pár, ha lesz egyáltalán ilyesmi. Összességében eddig nem túl izgalmas a sorozat, maximum azért lehet érdekes, mert soha nem látott képeket kapunk Harry és Meghan magánéletéből – abból, amit annyira meg szeretnének védeni, ugye. Valamiért még a lánykérésről is készült fotó, amit, úgy tűnik, Meghan lőtt, mivel a képen Harry éppen előtte térdel a gyűrűvel, de láthatjuk a különböző helyeken sétáló Archie-t is, sőt, az egyik klipben a kisfiú hangját is hallani lehet, talán nagy nyilvánosság előtt először. Az nem teljesen tiszta, hogy a nyugalomra vágyó Harry és Meghan pontosan mit is vár el ettől a sorozattól – a hírnév szempontjából biztosan jól jön majd nekik, és jól is keresnek vele, de hogy emiatt nem fogja kevesebb paparazzi zaklatni őket az Egyesült Államokban, az is biztos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!