5 újdonság a BBTE-n az új tanévben (x)

2024. szeptember 4. – 12:24

5 újdonság a BBTE-n az új tanévben (x)
Fotó: Kulcsár Norbert / BBTE

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 4–13. között zajlanak az őszi felvételik a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE). A BBTE számos újdonsággal készül a 2024/2025-ös tanévre.

1. Az alkalmazó belép az oktatásba

A BBTE Romániában elsőként indít magyar nyelvű duális képzéseket. De mit is jelent ez? Egy új, és egyedülálló képzési forma, amelynek keretében hallgatóként nem csupán a felsőfokú tanulmányaid kezded el, hanem ezzel egyidőben egy gazdasági szereplő kapuján is beléphetsz. A tanulmányi időd felét ugyanis egy partnercégnél fogod tölteni, ahol megismerkedhetsz az alkalmazói kultúrával, az alkalmazó intézmény belső szerveződésével – ez a páratlan szakmai csomag hozzájárul a sikeres pályánmaradáshoz. Sepsiszentgyörgyön, a kihelyezett tagozatunkon, indul két magyar nyelvű duális alapképzős szak: Környezettudomány, valamint A kereskedelem, a turizmus és a szolgáltatások közgazdaságtana. Itt az önkormányzat egy új duális kampuszt is épít a BBTE-vel is együttműködve.

2. A trendeket mi alakítjuk

Úgy alakítjuk képzési kínálatunkat, hogy minél gyorsabban válaszolhassunk a munkaerőpiacon megjelenő új igényekre. Vagy: miért ne, kitaláljuk a jövő igényeit. A BBTE-n már elmélyült tanulmányokat folytathatsz Mesterséges intelligencia szakunkon, beiratkozhatsz Információmérnöki szakunkra, resicabányai kihelyezett tagozatunkon Orvosi mérnöki tanulmányokat végezhetsz.A BBTE kihelyezett tagozatos kínálata is bővül egy új helyszínnel: Aradon indítunk Gazdasági informatika távoktatásos képzést.

3. Csúcsra járatjuk az egészségtudományi kutatásokat

Tudtad, hogy a BBTE-n magas színvonalú egészségtudományi kutatások zajlanak? Az egyetem 2024-ben csatlakoztunk a müncheni székhelyű EIT Health hálózathoz. Partnereinkkel új orvosi technológiákat dolgozunk ki, amelyek javítják az életminőséget, és innovatív megoldásokat keresünk a különböző, egészségügyet érintő problémákra. Ebben az évben megnyíló INSPIRE központunk Európa egyik legfejlettebb orvosbiológiai képalkotási egysége, MRI-parkunk mind humán klinikai, mind kutatási potenciálban egyedülálló Közép-Kelet-Európában. Klinikai pszichológiai, neurológiai kutatások folynak majd az Arany János utca közelében. Ugyancsak ebben az évben nyílik meg az ACTRIS-központunk, ahol a levegőminőséget érintő kutatásokkal foglalkozunk a Környezettudomány és Környezetmérnöki Kar kutatóinak vezetésével. Az EUTOPIA európai egyetemi szövetség keretében pedig a BBTE vezeti az EUTOPIA_HEALTH európai alapokból finanszírozott konzorciumot, amelynek olyan neves egyetemek tagjai, mint a University of Warwick (Egyesület Királyság), a Vrije Universiteit Brussel (Belgium) vagy a Universidad Pompeu Fabra (Barcelona).

4. Elérhető tudomány

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a tudomány kapuit szélesre nyissuk, s együttműködjünk mindazokkal, akik bár nem szakemberek, de lelkesen érdeklődnek a kutatás iránt. A szakemberek és nem hivatásos kutatók közösségitudomány-projektekben (citizen science) dolgozhatnak együtt, ahol a lakosság bekapcsolódhat a tudományos tevékenységekbe, az adatgyűjtésbe. A BBTE 2024. május 27-én, az elsők között az országban, megnyitotta közösségitudomány-platformját, ahol jelenleg 15 projekt fut, számos érdekes témában. Az Ecovoce projekt mobilapplikáció segítségével monitorizálja az Aranyos-völgy környezeti problémáit; a Románia legszebb fái program keretében az ország kiemelkedő öreg fáit veszi számba a mintegy 550 önkéntes; a REThink terápiás játék segítséget nyújt a fiataloknak az érzelmek szabályozásához. Emellett pillangómegfigyelés, régészeti leletek regisztrálása, illetve műemlékek számbavételére irányuló projektek is zajlanak. Az érdeklődők bekapcsolódhatnak az EUTOPIA_HEALTH projektbe is: véleményeik az egészségről, a környezetről és az étkezésről árnyalják a kutatócsoport eredményeit az egészségtudomány területén.

5. Fejlődik a BBTE hálózata

A BBTE kiterjedt nemzetközi és hazai partnerhálózattal rendelkezik, és számos egyetemre és potenciális alkalmazóhoz juthatnak el diákjaink. Az elmúlt évben tovább bővítettük a partner-univerzumunkat: kiemelkedő új partnereink a University of Warwick (Egyesült Királyság), a University of North Carolina (UNC, Egyesült Államok), a George Mason University (Virginia, Egyesült Államok), valamint a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. A stratégiai partnereken keresztül a BBTE hallgatójaként megfelelő szakmai tapasztalatot szerezhetsz már a tanulmányaid ideje alatt.

+1: A BBTE elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. A BBTE Goes Green program keretében egyetemünk csaknem 6.5 millió lej értékben napelemekkel szereli fel bentlakásait. A StudHub projekt keretében 150 biciklit osztunk ki a programban résztvevő elsőéveseknek, hogy közösségünk tagjai a zöld paradigma jegyében járjanak a BBTE kampuszain, Sepsiszentgyörgytől Kolozsvárig. A természet védelméért is teszünk: rovarhoteleket helyeztünk ki a kolozsvári kampuszunk több pontján (Mikó kert, Bölcsészettudományi Kar parkja stb.).

Egyetemünk Magyar Tagozaton alapképzésen 189 tandíjmentes, valamint 1213 tandíjas hellyel vár, magyar mesteri képzéseinken pedig 187 tandíjmentes és 760 tandíjas helyet kínálunk. Légy tagja közösségünknek, várunk a BBTE-re!

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Babeş–Bolyai Tudományegyetem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!