Ismered Erdély első újgenerációs állásportálját? Mutatjuk! (x)

2023. október 18. – 16:52

Ismered Erdély első újgenerációs állásportálját? Mutatjuk! (x)
Arros Orsolya, a DreamJobs Romania vezetője – Fotó: Jánosi Ágnes / DreamJobs Romania

Másolás

Vágólapra másolva

Az alakulásától eltelt három év alatt nagy változást könyvelhet el magának a DreamJobs Romania állásközvetítő oldal, amely a hazai, változásra érett munkaerőpiaci igényeknek is köszönheti létjogosultságát. A portál több mint egy egyszerű munkaerő-közvetítő platform, hiszen álláshirdető szolgáltatásai mellett megtaláljuk a toborzást, a szaktanácsadást, a piackutatást, vagy épp a munkáltatói és munkavállalói márkaépítést is. Arros Orsolya büszke csapatára és arra, hogy ma már a hazai piac is validálja szakmai jelenlétüket.

Kedves Orsi, 2020-ban indítottad el a DreamJobs Romaniát, épp a pandémia kirobbanásakor, milyenek voltak a világjárvány fényében (is) az első évek?

Abban biztos voltam, hogy az erdélyi piacon szükség van egy modern munkaerő-közvetítő platformra, ahol akár magyar nyelven is, skillek alapján gyorsan megtalálja egymást az értékes munkaerő és a jó munkaadó, munkahely. Az is világosan látszott, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol a szervezeti kultúra megrekedt, ott éppen a jól felkészült munkaerő hiánya fogja a vezetőket arra sarkallni, hogy fejlődjenek és ezzel párhuzamosan keressék a képzett kollégákat. Láttam tehát az erdélyi szervezeti kultúrák fejlődését, és ezzel együtt a reális igényt a képzett munkaerőre. Ebben a közegben született meg a DreamJobs Romania, és elmondhatjuk, hogy a pandémia számunkra előny volt, hiszen időt adott arra, hogy biztonságban tegyük meg az első lépéseket. Több példát is tudok sorolni, ahol a járvány miatt kialakult sokkhatás nem várt eredményeket hozott a céges kultúrában: létrejött egy tisztulási folyamat, maradtak a lojális munkatársak, nagyobb lett a flexibilitás, megszületett a hibrid munkavégzés, de olyan szoftverrendszereket is bevezettek, amelyek gyakorlatba ültetése előtte több évig húzódott. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a pandémia új alapokra helyezte a szervezeti kultúrákat, ezáltal pedig a munkaerőpiac szereplőit is, és utat teremtett a DreamJobs Romania bemutatkozására, fejlődésére.

Ma már elmondhatjuk, hogy főként Erdély területén egyre ismerősebben cseng a DreamJobs Romania neve. Hol tart most a cég, mire vagy büszke az elmúlt 3 éves fejlődésből?

Büszke vagyok a visszatérő és elégedett ügyfelekre, a hatékony csapatra, akikkel dolgozom, a jól strukturált folyamatainkra. Közel 800 állást tettünk közzé ebben a három évben úgy, hogy az első év abszolút tesztév volt. Büszke vagyok arra, hogy a piac validálta a jelenlétünket, és ma már egyre többen keresnek meg minket toborzással kapcsolatos kérésekkel.

Többször olvastam közleményeitekben, hogy ti nem csupán álláshirdető portálként határozzátok meg magatokat. Mi minden vagytok még? Milyen szolgáltatásokat nyújtotok ügyfeleitek számára?

Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak szlogenként mondjuk azt, hogy hidat építünk a munkaerőpiaci szereplők között, hanem a valóságban is tartópillérként működjünk. A DreamJobsnak az az alapkoncepciója, hogy nemcsak álláshirdetéseket publikálunk, hanem kreatív, színes cégprofilokon keresztül az ügyfeleknek lehetőséget adunk arra, hogy munkaadóként bemutatkozzanak. Ez már egy egyszerűbb munkáltatói márkaépítési eszköz, de például van olyan álláshirdetési csomagunk is, ahol cikket készítünk a hirdető cég kollégáival, vagy akár videón keresztül mutatjuk be, hogy milyen az adott cégnél dolgozni. Ezek az Employer Branding eszközök nemcsak a toborzásban, a külső kommunikációban hatékonyak, hanem a cégen belül is, hiszen hatással vannak a cégkultúrára: csak azt tudod megmutatni, ami létezik is.

2022-ben elindítottuk az első munkaerőpiaci kutatásunkat, a pályakezdők munkahelyi elvárásairól számoltunk be az oldalunkon, később pedig a munkahelyi felmondás okait kutattuk. Akkor, mindkét felmérésben a munkavállalókat szólítottuk meg, most pedig szeretnénk a B2B oldalnak, a munkaadóknak is lehetőséget teremteni arra, hogy elmondják a véleményüket. Jelenlegi felmérésünkben a vállalkozók, menedzserek tapasztalataira vagyunk kíváncsiak azzal kapcsolatban, hogy melyek az alkalmazással, onboardinggal kapcsolatos kihívásaik, mivel motiválják a munkatársakat, tartanak-e exit interjút, de a munkahelyi konfliktusokra és a fluktuáció okaira is kitérünk. Kérdőívünk október végéig elérhető, az eredményeket pedig novemberben tesszük közzé.

A DreamJobs Romania csapata – Illusztráció: DreamJobs Romania
A DreamJobs Romania csapata – Illusztráció: DreamJobs Romania

Azt is tudom, hogy minden évben a DreamJobs Magyarországgal karöltve megszervezitek a Szerethető Munkahely Versenyt és Konferenciát. Mit kell tudni erről a szakmai rendezvényről?

Ez egy másik olyan projekt, amelyben nagyon hiszek, mert tudom, hogy Erdélyben, Romániában is vannak szerethető munkahelyek. A Szerethető Munkahelyek Verseny éppen ezért nem egy olyan megmérettetés, ahol csak egy nyertes van, itt mindenki nyer. A verseny lényege, hogy bárki szavazhat az oldalunkon publikált cégprofilokra, és az első 30 helyezett Szerethető Munkahely Díjat kap, amit büszkén „visel”, mutat majd a cégprofilján. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez egy igazságos verseny, hiszen minden cégprofilra ugyanannyi alkalommal lehet szavazni, így nem történhet meg az például, hogy a nagy cégek előnnyel indulnak a kisvállalkozásokkal szemben. Két-három ilyen Szerethető Munkahely jelvény a cégprofilon már sokkal nagyobb bizalmat generál a potenciális jelentkezőkben, hiszen egyfajta garancia arra, hogy ott jó a hangulat, érdemes ott dolgozni. A verseny minden év októberében zajlik, és október 30-a éjfélig lehet szavazni a cégprofilokra. A célunk az, hogy minél több cégprofilt megmutassunk a szavazóknak, és hogy ösztönözzük a szavazási részvételt, ezért például november elején egy két személyre szóló Septimia szállás- és wellness csomagot sorsolunk ki a szavazók között.

Hogy látod, miként, merre fejlődik a hazai munkaerőpiac, és miben tudtok ti igazán a munkaadók és munkavállalók segítségére lenni?

Az álláshirdetések mellett elmozdultunk a komplexebb szolgáltatások irányába is. A palettán már most megtalálható a Candidate Shortlist szolgáltatásunk, ami ötvözi egy klasszikus fejvadász szolgáltatás kényelmét és professzionalizmusát a saját adatbázisunk és más források nyújtotta jelöltkeresési lehetőségekkel. Gyakran kapok megkeresést akár vezetői pozícióban lévő szakemberektől, akik még nem keresnek aktívan munkát, viszont nyitottak a változásra, az új lehetőségekre. Ebből is látjuk, hogy megérett az erdélyi magyar gazdasági közeg arra, hogy legyen egy saját, professzionális alapokra helyezett fejvadász szolgáltatása, és ez egy jelentős fejlődés.

Továbbra is szeretnénk folytatni a kutatássorozatunkat, és boldogan eleget teszek olyan felkéréseknek, ahol szakmabeliekkel, vállalkozókkal, munkakeresőkkel vagy épp fiatalokkal kapcsolódhatok, hiszen roppant fontosnak tartom ezt a fajta aktív kapcsolatot és információ-, tudáscserét.

Azzal, hogy oldalunkon megmutatjuk a jó céges példákat, egy kicsit nevelünk is, hiszen több vezető is látja, hogy a magas szakmai színvonal mellett fontos, ha odafigyelnek például a közös értékekre, a korrekt visszajelzésekre és a kommunikációra. Tudjuk, hogy a jó vezetők meghatározzák a vállalati kultúrát, hát tegyünk azért, hogy a következő vezetői generáció már ne kövesse el az elődök hibáit.

Melyek a jövőbeni főbb tervek? A növekedés szerepel ezen célok között?

A DreamJobs Romania számomra kicsit olyan, mint a gyerekeim. Az elején még óvatosak voltak az első lépések, ma már magabiztosabban lépkedünk, és természetes, hogy az egészséges növekedés van a fókuszban. Tervezzük a szolgáltatások portfoliójának további bővítését, de azt is el tudom képzelni, hogy más, HR területen aktív szolgáltatókkal kapcsolódva egyéb működő módszereket, konstrukciókat valósítunk meg. Hiszek a szinergiákban és erre is láttam már jó hazai példákat. Minél erősebb a gazdasági szövetrendszerünk, minél többet használjuk egymás termékeit és szolgáltatásait, annál erősebb lesz a fejlődés – és ez az egyéneknek, a cégeknek és az egész társadalomnak hasznos. Ebben a típusú fejlődésben hiszek, ehhez szeretnénk hozzájárulni a DreamJobs Romania elkötelezett, kreatív csapatával és szolgáltatásaival.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a DreamJobs Romania

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!