Új állami teherfuvarozó vasúttársaságot alapított a román kormány

2024. október 16. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

Új állami teherszállító vasúttársaság alapításáról szóló határozatot fogadott el szerdai ülésén a Ciolacu-kormány. A Carpatica Feroviart „az ország védelmi szükségleteinek a szolgálatára és a prioritásnak minősülő szállítások biztosítására” hozták létre.

A kormányhatározat indoklása szerint az orosz-ukrán háború miatt Románia az állami teherszállító vasúttársaság által megahatározó szerepet játszik az Ukrajnába tartó és onnan érkező teherszállítmányok biztosításában, idézi az Economedia.ro.

A Carpatica Feroviar alaptőkéje 125 ezer lej. A határozat szerint stratégiai és kereskedelmi célú szállítási feladatokat is ellát majd.

A kormány az új vasúttársasággal tulajdonképpen a csődközeli állapotban álló CFR Marfă állami vasúti teherszállító vállalatot helyettesíti. A cég 2007 óta minden évet veszteséggel zárt, 2023 végén az adósságállománya 4,595 milliárd lej volt. Tizenhat év alatt a CFR Marfă árbevétele 1,835 milliárd lejről 778 millió lejre csökkent, az alkalmazottainak a száma pedig közel 19 ezerről 3200-ra, írta az MTI. Ráadásul kamatostól vissza kell fizetnie az államnak egy 2,6 miliárd lejes állami támogatást, amelyet az Európai Bizottság törvénytelennek nyilvánított.

A CFR Marfă piaci részesedése 31,2 százalék. Romániában összesen 39 vasúttársaság működik, ezek közül ötnek csak személyszállításra van engedélye, háromnak pedig mind személyszállításra, mind teherszállításra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!