A Dacia megmutatta a Bigstert, az eddigi legnagyobb és legdrágább modelljét

2024. október 9. – 13:04

A Dacia megmutatta a Bigstert, az eddigi legnagyobb és legdrágább modelljét
Forrás: dacia.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A Dacia megmutatta (szóval fotókat és részleteket osztott meg) a márka történetének legnagyobb és legdrágább modelljét, a Mioveniben gyártott Bigstert – írja a Hotnews.

A portál összefoglalója szerint a Bigster a gyár első kompakt (C kategóriás) városi terepjárója lesz (SUV), lényegében a Duster „bátyja”. A Dacia a koncepcióját még 2021-ben mutatta be, idén ősszel indul a sorozatgyártása, és jövőre kerül a boltokba. Az árakról a cég nem közölt részleteket, de sajtóinformációk alapján a Hotnews azt írja, hogy körülbelül 25 ezer eurótól indulnak, a maximális felszereltségű hibrid változatok esetében pedig meghaladják a 30 ezer eurót.

„Hűek maradva értékeinkhez, a Daciát minden eddiginél vonzóbbá és vágyottabbá tettük, miközben továbbra is a legjobb ár-érték arányt kínáljuk. A Bigsterrel a Dacia minden eddiginél jobban megfelel a C szegmens vásárlóinak elvárásainak” – idézi az Economedia Denis Le Vot, a Dacia globális vezetőjét.

Kiemelik, hogy a márka ragaszkodik ahhoz, hogy az új modelljének „kivételesen nagy belső terei legyenek”, a gyártó egyenesen azt állítja, hogy a C-SUV kategóriában egyetlen másik modell sem kínál olyan jelentős fejteret, mint ők. A Bigster 4,57 méter hosszú lesz, 23 centiméterrel lesz hosszabb, mint a Duster. Csomagtere pedig alaphelyzetben is 667 literes, de a 40-20-40 százalékban osztott hátsó üléstámlák ledöntésével több mint egy köbméterre bővíthető.

Azt állítják, hogy robusztus lesz a Bigster, amit az ügyfeleik egyaránt használhatnak napi üzleti utak lebonyolításához, családi programokhoz, de szabadidős kirándulásokhoz is. Az extrák közt hatalmas tetőablakot, a kempingezőknek szánt alvócsomagot, illetve tetősátrat is kínálnak, számos praktikus apró kiegészítő mellett.

A Dacia Bigster C-SUV négy felszereltségi változatban lesz majd kapható:

  • A Bigster Essentialt többek között 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsákkal, 7 hüvelykes digitális műszerfallal, 10,1 hüvelykes központi érintőképernyővel, manuális légkondicionáló, tolatóradarral és tolatókamerával, elektromosan nyitható első és hátsó ablakok kínálják.
  • A Bigster Expression pluszban kétzónás automata klímaberendezést, elektromos rögzítőféket, esőérzékelőt, automatikusan behajtható visszapillantó tükröt és összecsukható hátsó üléseket kap.
  • A Bigster Extreme esetében további kiegészítéseket kap a modell, már 18 hüvelykes könnyűfém keréktárcsákkal, panoráma tetőablakkal, 10,1 hüvelykes digitális műszerfallal és lejtmeneti sebességszabályozóval adják.
  • A Bigster Journeyt a korábban említettek mellett elektromos hátsó csomagtérajtóval, magas középkonzollal, elektromosan állítható vezetőüléssel, adaptív sebességtartó automatikával is felszerelik.

A Hotnews megjegyzi először kínálnak egy Dacia modellt magas középkonzollal, amihez kartámasz, hűtött rekesz, indukciós telefontöltő és jelentős tárolókapacitás is járhat, ha azt is rendelnek hozzá. A 10,1 hüvelykes központi érintőképernyő minden Bigster felszereltségi szinten elérhető.

Új motorokat is hoz a Bigster a Dacia kínálatába. A modell motorkínálatának csúcsán a Daciába először kerülő Hybrid 155 nevű, összesen 155 lóerős vegyes hajtáslánc áll. Ebben a benzinmotor 107 lóerős, 1,8 literes, 4 hengeres, egy 50 lóerős villanymotor, illetve egy nagyfeszültségű indítógenerátor támogatja. Az 1,4 kilowattóra kapacitású 230 voltos akkumulátorra épülő rendszerrel, illetve a Renault-féle kuplung nélküli váltóval lendületes, de viszonylag takarékos lehet a legerősebb Dacia. A motorerő és típus témában további részleteket itt találtok.

„Nem puszta patriotizmusból nevezte a brit Autocar a Land Rover Defender olcsó alternatívájának az új Daciát. A szintén idén bemutatott új Dusterhez hasonlóan ez a tágas és egyszerű típus is azokat célozza, akik számára a bakancs és a trekkingbot sem zárja ki az eleganciát, és a praktikus, de olcsó megoldásokat többre tartják a fényűző részleteknél” – írja a Telex autós szakírója a modellről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!