Kényszerszabadságra küldte dolgozóit a világ egyik legnagyobb autóalkatrész-gyártója Romániában

2024. szeptember 25. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kényszerszabadságra (románul șomaj tehnic) küldte az előző hétre és erre a hétre a Brassó megyei Keresztényfalván található üzemének dolgozóit a német Schaeffler-csoport, amely a világ egyik legnagyobb autóalkatrész gyártójó – írja a Profit.ro. A cégnek közel 5000 alkalmazottja van a Romániában, amivel ez egyik legnagyobbnak számít.

„A különböző ágazatokat érintő globális piaci kihívások miatt a Schaeffler Románia kénytelen volt ideiglenes intézkedéseket foganatosítani, többek között kényszerszabadságra küldeni az alkalmazottakat. Bár ezek nehéz döntések, mégis azt a célt szolgálják, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk működésünk versenyképességét, és a lehető legtöbb munkahelyet megvédjünk ebben az időszakban” – idézi a portál a vállalat közlését. A cég megnyugtatásként azt írja, hogy optimistán tekintenek a jövőbe, és Vitesco Technologiesszal történő fúziójára.

A Schaeffler Románia a Schaeffler-csoport egyik legfontosabb gyártási helyszíne. A vállalat 2002 óta gyárt Keresztényfalván alkatrészeket az autóipar számára, illetve nehézcsapágyakat pedig ipari felhasználásra.

A kényszerszabadság az az időszak, amikor a munkavállalót elküldik a munkahelyéről, mert nincs munka. A vállalat pedig a bérek 75 százalékát fizeti ki. Abban különbözik a munkanélküliségtől (șomer), hogy míg annak nincs érvényes munkaszerződése, addig a kényszerszabadságra küldött személynek van, csak fel van függesztve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!