Pénteken indul a Zöld ház program legújabb kiírása

2024. szeptember 22. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 27-én, pénteken indul a Zöld ház program legújabb kiírása – írja a Hotnews a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságára (AFM) hivatkozva. A tavalyihoz hasonlóan idén is régiónkként lehet az igényléseket benyújtani, először az ország északnyugati részéből pályázhatnak.

Regisztrációs naptár az ország egyes régióihoz:

  • szeptember 27.: Északnyugati régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye)
  • szeptember 30.: Központi régió (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye)
  • október 1.: Északkeleti régió (Bákó, Botoşani, Iasi, Neamţ, Suceava és Vaslui megye);
  • október 2.: Délkeleti régió (Brăila, Buzău, Konstanca, Galați, Tulcea és Vrancea megye);
  • október 3.: Déli régió (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași megye);
  • október 4.: Bukarest-Ilfov régió;
  • október 7.: Délnyugati régió (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt és Vâlcea megye);
  • október 8.: Nyugati régió (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye).

A portál összefoglalójában megjegyzi, hogy kiindulva a tavalyi tapasztatalatokból idén régiónként csak egy napot hagynak a regisztrációra. Az áramfejlesztő napelemek felszerelésére állami támogatást nyújtó programban tavaly ugyanis percek alatt kimerültek az adott régióra szánt keretek, a Székelyföldet is megába foglaló központi régióban például 3 perc alatt merültek ki a keretek, de az északnyugati régióban is annyit tartottak nagyjából.

Az idei év újdonsága, hogy a támogatás összege 30 ezer lejre emelkedik, szemben az eddigi 20 ezer lejjel, de ebből nemcsak az áramfejlesztő napelemeket, hanem akkumulátorokat is kell beszerelniük a kedvezményezetteknek.

A regisztrációhoz szükséges okmányok megegyeznek a tavalyival: a személyazonosító igazolvány mellett igazolásokra van szükség, amelyek azt bizonyítják, hogy a kérelmezőnek nincs tartozása sem az államnak, sem a helyi önkormányzatnak, valamint egy 60 napnál nem régibb telekkönyvi kivonat az épület feletti tulajdonjog igazolására.

A Hotnews egyébként külön anyagot szentelt annak, hogy tanácsokat gyűjtsön korábban már sikeresen pályázóktól, miként lehet néhány perc alatt beadni az igénylést. Ebben olyanok szerepelnek, hogy egy külön mappába elő kell készíteni minden szükséges iratokat (megfelelően sorszámozva és elnevezve őket). Ezt a mappát lehetőleg egy könnyen megtalálható helyen kell menteni a számítógépen, hogy ne kelljen időt vesztegetni a keresgélésére.

Más azt javasolta, hogy egy esetleges áramkimaradást megelőzendő egy mobil hotspotot is előkészített. Olyan tanács is volt, ami szerint érdemes előre leírni a szükséges adatokat egy dokumentumba, hogy aztán onnan csak a Ctrl+C és Ctrl+V billentyűkombinációk használatával könnyen be lehessen másolni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!