Zakuszka-index: megnéztük, mennyit drágultak egy év alatt az erdélyi piacok

2024. szeptember 20. – 09:33

Zakuszka-index: megnéztük, mennyit drágultak egy év alatt az erdélyi piacok
Fotó: Gozner Gertrud / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A téli eltevések szezonjának derekán vagyunk, ezért idén is elmentünk az erdélyi piacokra, hogy kiszámoljuk a zakuszka-indexet, és megnézzük, egy év alatt vajon mennyit drágultak az erdélyi piacok.

A zakuszka-index nem újdonság, még 2022 szeptemberében találta ki a kollégám, hogy a szokásos piaci összehasonlításoknak életszerűbb keretet adjon. Az ő módszere szerint készült el tavaly is ez a „mutató”, illetve idén is aszerint dolgoztunk.

A termékkosár komponenseinél fontos volt az a szempont, hogy olyan általános, szezonálisnak is tekinthető termékek kerüljenek rá, amelyek elvileg minden piacon megtalálhatóak. Idén is a következő termékek kerültek a listára: paradicsom, vöröshagyma, padlizsán, kápia paprika, paradicsompaprika (gogos), szárazbab, burgonya, uborka, káposzta, sárgarépa, illetve két szezonális gyümölcs, a szilva és a fehér csemegeszőlő.

Kizárólag a zöldségpiaci árakat vettük figyelembe, például a lakónegyedi boltok, zöldségárusok árait akkor sem, ha egyes városokban ott akár olcsóbban lehet ilyen termékekhez jutni. Sepsiszentgyörgyről például több olyan visszajelzést is kaptunk, hogy anyagilag biztosan nem éri meg a piacon vásárolni.

Szempont volt, hogy lehetőleg azokat a piacokat keressük meg, ahonnan korábban is megkaptuk a termékek árait, bár a városok listája most is változott a korábbiakhoz képest. Kolozsáron most is a Széchenyi téri (belvárosi) piac árait jegyeztük fel, illetve idén is felkerestük a székelyhídi vásárt, amit hetente csak egyszer tartanak meg.

Az árak összesítésénél úgy jártunk el, mint egy átlagos bevásárlásnál: mindig a legalacsonyabb árakat kerestük, a kiugróan olcsó, láthatóan gyengébb minőségű termékeket pedig figyelmen kívül hagytuk.

Figyeltünk arra is, hogy az adatfelvételek időben minél közelebb legyenek egymáshoz (idén szeptember 17-én és 18-án gyűjtöttük), illetve a korábbi évek időpontjaihoz, ezzel próbáltuk kiküszöbölni az idénytermékek esetében jellemző árváltozásokat. A rögtönzött felmérés ezzel együtt sem tudományos megalapozottságú, inkább érdekesség.

Melyik volt a legolcsóbb piac?

Az egyértelmű, hogy Kolozsvár a legdrágább, a korábbi évek tapasztalatai alapján erre számítottunk is. Az összesen 12 termékből álló kosárért Kolozsváron 101 lejt kellett volna fizessünk, és tapasztalatunk szerint elmondható, hogy a zöldségek és gyümölcsök kilóját 5 lejnél sehol sem adták olcsóbban, bármilyen terményről is legyen szó. Könnyen lehetett volna magasabb a végösszeg. Paradicsom például 10 lejes kilogrammonkénti áron került be a kosárba, de jellemzőbb volt, hogy 12 lejt kértek érte, sőt a helyi termelők a házi paradicsomot simán adták 15 lejért is.

A székelyudvarhelyi piac lett most a második legdrágább, a képzeletbeli termékkosarunkért összesen 97,5 lejt fizettünk volna, de még a székelyhídi heti vásárban is több mint 90 lejt hagytunk volna ott, egész pontosan 92 lej lett a 12 tételes lista a partiumi kisvárosban.

A korábbi évek tapasztalata alapján kicsit meglepődtünk, hogy a sepsiszentgyörgyi piac nincs a topban, korábban ugyanis rendre ott szerepelt, de ha figyelembe vesszük, hogy többen is azt mondták, olcsóbban lehet beszerezni a termékeket a lerakatokban (de még akár a sarki kisboltban is), akkor a piaci árakat se lehet nagyon emelni. Sepsiszentgyörgyön 87 lejt kellett volna fizetni a termékkosárért. A tavalyi összevetéshez hasonlóan idén is a csíkszeredai piac lett a legolcsóbb, 85 lejért tudtuk volna beszerezni a listázott zöldségeket és gyümölcsöket. Az összehasonlítást könnyítendő, jöjjön néhány ábra az egyes termények árairól.

Korábban már utaltam rá, hogy nemcsak a különböző erdélyi városok piacait hasonlítottuk össze, hanem azt is megnéztük, hogy az elmúlt két évben mennyit drágultak az adott termékek az egyes településeken. Összesen három olyan város van, ahonnan ez elmúlt években rendszeresen kaptunk adatokat, Kolozsvár mellett Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy, de Székelyhíd (és néha Székelyudvarhely) esetében is tudunk tavalyi adatokhoz hasonlítani.

A trend pedig egyértelműen drágulást mutat, sőt, a kolozsvári piacon nem is kevéssel, 15,5 lejjel kellene többet fizetni, mint egy éve. Míg 2022-ben a Széchenyi téri vásárcsarnokban 84 lejt fizettünk volna a 12 termékes kosárért, tavaly már 85,5 lejt, és idénre még ezt is sikerült megtoldani egy 18 százalékos drágulással. A bab árának jelentős emelkedése járult leginkább hozzá ehhez, de a paradicsomért, a kápiáért, a gogoșért, az uborkáért és a káposztáért is többet kell fizetni, mint egy éve. A murkot viszont olcsóbban is láttunk, mint egy éve.

Hasonló drágulást számoltunk Székelyhídon is, ott egy év alatt 14 lejjel lett drágább a tételek összessége. A partiumi kisváros piacán a paradicsom, az uborka, a káposzta és a szőlő drágult jelentős mértékben, akár duplájára is, míg a bab, a padlizsán és a hagyma olcsóbban jönne ki, mint egy éve.

Csíkszeredában 6 lejjel fizettünk volna többet idén mint tavaly, ami szinte 8 százalékos drágulás. Ebben az esetben is a paradicsom és az uborka drágulása dobta meg jelentősen a „fizetendő” összeget, előbbit 4 lejjel, utóbbi 5 lejjel került többe idén, mint egy éve. Sepsiszentgyörgyön egy év alatt összességében ugyan nem változott a „kifizetett” összeg, de például a paradicsom ott is 3 lejjel többe kerül.

És mit mutat a zakuszka-index?

Ahogy azt a cikk elején is jeleztük, nem csak azt néztük meg, mennyibe kerülne az előre kiválasztott termékkosarunk levásárlása, hanem azt is kiszámoltuk, hogy a piacokon tapasztalt árak mellett mennyibe kerül a befőzési szezonban a sok erdélyi háztartás számára kihagyhatatlannak számító zakuszka elkészítése.

Bár tudjuk, hogy a zakuszka receptje családonként eltérő lehet, de azért megpróbáltunk egy minimumot felállítani, és a korábbi években már tesztelt, konzervatívabb recept szerint számolni. Ebbe a következők kerültek: 4 kilogramm paradicsompaprika (Erdély nagy részében a zöldség román megnevezését átvéve gogosnak nevezik), 3 kilogramm padlizsán, 2 kilogramm hagyma, 1 kilogramm kápia paprika és 1 kilogramm bab.

A recept szerint 1 liter paradicsomlé is kell, de mivel kétesélyes volt az, hogy minden általunk meglátogatott piacról egyaránt beszerezhető-e, inkább azzal számoltunk, hogy ekkora mennyiség elkészítéséhez körülbelül 3 kilogramm paradicsomra van szükség, és az összehasonlítás kedvéért a paradicsom árát vettük alapul. Mivel a fűszerek és az olaj árában amúgy sincs különbség a különböző régiók között, és ezt amúgy sem feltétlenül piacról szerzik be a háztartások, ezeknek az árától eltekintettünk az összehasonlítás elkészítésénél.

A drágulások láttán, azon belül is a paradicsom árának látványos megemelkedésének a tudatában nem lepődünk meg azon, hogy a zakuszka-index is növekedett. Míg egy évvel ezelőtt még lényegében nem tapasztaltunk változást a 2022-es szinthez képest, most azért mélyebben a zsebbe kell nyúlni ugyanazért a mennyiségért. (Házilag zakuszkát meg nem nagyon éri meg kevesebből csinálni).

Kolozsváron közel negyedével emelkedett meg az az összeg, amit ki kellett volna fizetni, és most 127 lejbe kerültek volna az alapanyagok szemben a tavalyi 103 lejjel. Ezzel most Kolozsvár toronymagasan kiemelkedett a „tesztelt” városok közül. Bár a sepsiszentgyörgyi termékkosarunk összességében nem drágult, de az index azért bőven megemelkedett. Tavaly 106 lejbe került volna a szentgyörgyi piacról a zakuszka, most 116 lejt kellett „fizetni”. A másik példa meg Székelyhíd, ahol a termékkosár ugyan jóval drágább lett, de ahhoz képest a zakuszka befőzése mérsékeltebben emelkedett, az 5 lejes drágulás pedig a legkisebb, amit az összehasonlítható városok esetében tapasztaltunk. Úgy tűnik, hogy a vizsgált városok közül most is Csíkszeredában tudunk a legolcsóbban zakuszkázni.

Az egyértelműen látszik, hogy néhány termék esetében volt egy látványos emelkedés, a paradicsomot, uborkát, gogost, de még a káposztát is szinte mindenhol drágábban adják, mint egy éve. Ebben az idei rettenetes kánikula mellett a kártevők (pl. poloskák) is ludasok lehetnek, ahogy a kertészkedésben otthonosan mozgó kollégám fogalmazott, idén „szinte senkinek nincs” paradicsoma. A kifejezetten vízigényes uborkának és paprikának a kánikula tehetett keresztbe. Meglátjuk jövőre, hogy mennyire csak az idei évre jellemző jelenségek álltak a háttérben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!