Egy év alatt közel 20 százalékkal drágult a lakásbérlés Kolozsváron

2024. augusztus 20. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az egy évvel ezelőtti árakhoz képest Kolozsváron átlagban 17 százalékkal nőtt a kiadó lakások bérleti díja, átlagosan 699 eurót kérnek, ami azt jelenti, hogy 2023 augusztusához képest most 24 euróval kell többet fizetni – derül ki az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő elemzéséből, amelyet a Libertatea foglalt össze.

A nagyobb romániai városokban az egy évvel ezelőtti árakhoz képest a garzonlakások bérleti díja 7-14 százalékkal lett több, a kétszobás lakásokért 16 százalékkal magasabb árat is elkérhetnek, míg a háromszobás lakások díja 5-17 százalékkal lett drágább. Az elemzés szerint országos szinten a stúdiólakások és a kétszobás apartmanok a legkeresettebbek, és főleg az újépítésűeket keresik.

Mivel a lakások bérlésének piaca leginkább az egyetemistáktól függ, megjegyzik, hogy egy-egy lakás ára nagyban függ a különböző felsőoktatási intézmények épületeinek a közelségétől.

Országosan a legdrágább negyedek Bukarestben és Brassóban vannak. A legdrágábban Bukarest Primăverii városnegyedében lehet lakást bérelni, ott most átlagosan 1500 euróba kerül egy apartman, de azért a fővárosban is van olyan városrész, ahol már 350 eurós átlagáron kapni kiadó ingatlant.

Kolozsváron egy garzonért átlagosan 350 eurót kérnek, egy kétszobás lakás 550 euróba kerül, míg egy háromszobás apartman ára 700 euró. A tavalyhoz képest a garzonok ára 9 százalékkal, míg kétszobás lakásoké 10 százalékkal lett magasabb.

Persze, Kolozsváron is jelentős eltérések vannak az egyes negyedek között. Szamosfalván lehet a legolcsóbban bérelni, ott átlagban 400 euróba kerül egy apartman, de a Monostor, Kerekdomb és Írisz negyedekben, illetve Fellegvár hátsó oldalán (Gruia) is 500 euró alatt van a lakások átlagára.

A Tisztviselőtelep (Andrei Mureșanu), a Nyárfasor utca környéke (Plopilor) és a Belváros számít a legdrágábbnak. Kolozsvár belvárosában átlagban 650 euróért lehet lakást bérelni. A legtöbb kiadó lakást a Monostoron és a Györgyfalvi negyedben kínálják, míg a kereslet a Mărăști negyed lakásai iránt a legnagyobb, ahol több nagy egyetemi központ is van.

Brassóban valamivel olcsóbban lehet még lakást bérelni, mint Kolozsváron. Egy garzon átlagban 330 euróba kerül, míg egy kétszobás lakásért 499 eurót kell fizetni. A háromszobás lakás 600 euróba kerül Brassóban. Ugyanakkor mindkét korábban részletezett városhoz képest kifejezetten olcsónak tűnik Temesvár, ahol egy garzon átlagosan 250 euróba kerül, egy kétszobásért 400 eurót kérnek, míg egy háromszobásért 450 eurót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!