Az osztalékadó megemelésére és az építőipar adókedvezményeinek eltörlésére készül a kormány

2024. július 30. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztalékadónak a 8 százalékról 10 százalékra történő emelését, más tőkeformák megadóztatását és az építőipari alkalmazottak adókedvezményeinek megszüntetését tervezi a kormány – derül ki a Profit.ro cikkéből, amelyben forrásként egy tervezetre hivatkoznak.

A gazdasági portál megjegyzi, az építőipari dolgozók jelenleg mentesülnek a személyi jövedelemadó és a kötelező társadalombiztosítási járulékok egy része alól, ezen tervez változtatni a kormány. Az osztalékok adóját 5 százalékról már 8 százalékra emelték, de a szociáldemokraták túl alacsonynak tartják azt.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy számos kedvezményes áfakulcs megmaradna, így továbbra is érvényben maradna a lakossági fűtésszolgáltatásra, a könyvekre és egyes kulturális szolgáltatásokra kivetett 5 százalékos áfakulcs, az élelmiszeriparra, a szállodaiparra, a műtrágya értékesítésre, a fotovoltaikus panelekre és bizonyos feltételek mellett a lakásvásárlásra pedig 9 százalékos áfakulcs lenne.

A dokumentum szerint továbbá az olaj- és gázipari ágazatban a 2024. január 1. és 2025. december 31. közötti időszakban az 50 millió eurónál nagyobb árbevételű vállalatok esetében 0,5%-os kiegészítő adót állapítanának meg. A hitelintézeteknek pedig a társasági adón kívül forgalmi adót kell fizetniük, amelyet a következő adókulcsok alkalmazásával számítanak ki: a) 2% a 2024. január 1. és 2025. december 31. közötti időszakra, beleértve a 2025. december 31-ét is; b) 1% 2026. január 1-től.

A Pénzügyminisztérium reagált a Profit.ro által ismertetett információkra, és elmondásuk szerint azok egy régi tervezetből származnak, és már mások a kormány tervei. Az Economedia.ro cikke szerint hangsúlyozták, hogy minden jelentős költségvetési változtatást hivatalosan be fognak jelenteni, illetve közvitára fognak bocsátani az üzleti világgal és a civil társadalommal, mielőtt a kormány elfogadná azt.

„Ez kizárt! Sem a kormányban, sem a koalícióban nem volt szó ilyen intézkedéscsomagról!” – reagált a sajtóban megjelent információkra Marcel Ciolacu miniszterelnök. Ciolacu hozzátette: megkérte a minisztereket, hogy ne terjesszenek a kormány elé adójavaslatokat a vállalkozásokkal és a civil társadalommal folytatott előzetes konzultáció nélkül, és „kommunikáljanak körültekintőbben ebben a témában”.

A kormánynak október 15-ig be kell mutatnia a deficitcsökkentő intézkedéscsomagot, amelynek a kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Korábban Nicolae Ciucă, a PNL elnöke kijelentette, hogy év végéig egyetlen adó sem fog növekedni. A szenátus elnöke szerint a kormány a kiadások csökkentésével és az adóbegyűjtés hatékonyságának növelésével igyekszik lefaragni a költségvetési hiányt. Megjegyezte, hogy a pénzügyminisztérium adatai szerint idén az adóbegyűjtés a tervezett ütemben haladt, viszont a kiadások meghaladták a költségvetési törvényben előírt szintet, ezért ezeket „föltétlenül” mérsékelni kell.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!