200 millió euróból korszerűsítik a Vidraru vízerőművet

2024. július 9. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Vidraru vízerőmű korszerűsítéséről szóló beruházás az egyik legfontosabb célkitűzés Románia energetikai rendszere szempontjából – jelentette ki Marcel Ciolacu kormányfő kedden Argeş megyében. A vízerőműhöz látogató miniszterelnök szerint Románia modernkori történelme során még soha nem fektetett be és épített olyan gyors ütemben, mint most, amikor több tíz milliárd euróra rúgó beruházások vannak folyamatban a közlekedési, energetikai, egészségügyi és informatikai infrastruktúrák terén.

„Ez a több mint 200 millió eurós beruházás a Vidraru vízerőmű korszerűsítésébe az egyik legfontosabb célkitűzés az energetikai rendszerünk szempontjából. Ez a beruházás lehetővé teszi számunkra, hogy korszerűsítsük a román mérnöki munka e remekművét, és hosszú távon még hatékonyabban nyerjünk zöld energiát. Meggyőződésem, hogy ha az 1966-os beruházás 28 év alatt amortizálódott, akkor a ma aláírt beruházás valószínűleg néhány év alatt megtérül” – fogalmazott Ciolacu.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban beszélt a klímaváltozás jelenségéről, amely új és komoly kihívások elé állítja a társadalmat.

„Az egyre súlyosabbá váló aszály és az ismétlődő hőséghullámok, amelyeket tapasztalunk, megmutatják, hogy milyen nagy tétje van annak, hogy miként gazdálkodunk vízkészleteinkkel. Az a tény, hogy hatalmas vízkészletekkel rendelkezünk, nem jelenti azt, hogy el lehet pazarolni azokat, és az a tény, hogy meg akarjuk védeni ezeket az erőforrásokat, nem jelenti azt, hogy gátolnunk kellene azokat a beruházásokat, amelyek olcsó energiát jelentenek minden romániai lakos és mindenekelőtt a gazdaság számára. Elég okosnak kell lennünk ahhoz, hogy ezeket a természeti erőforrásokat bölcsen, hosszú távon, a jövő nemzedékek és az ország gazdasági fejlődésének javára tudjuk felhasználni” – mondta a kormányfő.

A Vidraru vízerőmű korszerűsítéséről szóló szerződést Marcel Ciolacu miniszterelnök és Sebastian Burduja energiaügyi miniszter jelenlétében írták alá kedden. Az eseményen Burduja szintén hangsúlyozta az erőmű korszerűsítésnek stratégiai fontosságát.

A Hidroelectrica július elsején jelentette be, hogy az Electromontaj, a Koncar – Engineering Co. Ltd. és a Butan Grup alkotta cégtársulás nyerte a Vidraru vízerőmű felújítására és korszerűsítésére kiírt versenytárgyalást. A szerződés értéke áfa (TVA) nélkül 188,382 millió euró.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!