Közel 100 millió eurót költ a kormány nagysebességű internethálózat fejlesztésére

2024. május 9. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagy a kormány csütörtöki ülésén egy közel 100 millió eurós beruházást, amelynek keretében országszerte mintegy 1000 településen építenek ki nagysebességű internetkapcsolatot biztosító hálózatot – írja az Agerpres.

Ezt Marcel Ciolacu miniszterelnök jelentette ki az ülés kezdetén, hozzátéve, hogy az iskolák, könyvtárak, egészségügyi és közintézmények prioritást fognak élvezni.

A projekt keretében ugyanakkor figyelnek a hátrányos helyzetű vidékekre is, és hálózatra csatlakoztatnak olyan településeket, ahol eddig nem volt internet – tette hozzá a miniszterelnök.

Az Országos Statisztikai Intézet 2021-es adatok szerint romániai települések 96 százalékában van vezetékes internetszolgáltatása. A statisztikai intézet 2022-es adatai szerint a lakosság 85,5 százalékának van internetkapcsolata, viszont nagysebességű vezetékes internethez csupán 32,4 százalékuknak volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!