Bihar megyében indul újra az európai magnéziumbányászat

2024. április 18. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Koncesszióba bocsátotta a román állam a Bihar megyei Bondoraszó 2014 óta zárva tartó bányáját a Verde Magnesium nevű vállalatnak, amely tulajdonosa, az amerikai Amerocap cég támogatásával egymilliárd dolláros befektetésre készül, írta a Financial Times.

A lap szerint olyan feldolgozóüzemeket építenének, amelyek megújuló energiát használnának és az alumíniumot is újrahasznosítanák.

Az Európai Unióban jelenleg nem működik magnéziumbánya és a járművekben és csomagolásokban használt könnyű alumíniumötvözetek gyártásához nélkülözhetetlen nyersanyag 90 százalékát Kínából importálják.

Bernd Martens, a Verde Magnesium elnöke és az Audi korábbi igazgatója a Financial Timesnak elmondta, hogy a romániai bánya és üzem segítene Brüsszelnek elérni azt a célját, hogy a zöld átmenethez szükséges létfontosságú fémek tekintetében nagyobb függetlenséget érjen el.

A vállalat 2027 végéig szeretné megkezdeni a kitermelést és elérni az évi 90 000 tonnát, ami az uniós igények 50%-át vagy a globális termelés 9%-át jelenti. A koncessziós szerződés időtartamáról és feltételeiről egyelőre nem közöltek részleteket, a Verde Magnesium viszont a LinkedIn-oldalán arról biztosította a követőit, hogy „fenntartható” beruházásról van szó.

A Bondoraszó területén található gazdag brucitos (magnézium-hidroxid ásvány) mészkő-lelőhelyet az 1980-as években fedezték fel urán után kutató geológusok.

A bányát bezárása előtt a Geoasset vállalat üzelmeltette, amelynek olyan vitatott megítélésű vezetői voltak, mint Sorin Ovidiu Vîntu üzletember vagy Cozmin Gușă politikus. A cég később fizetésképtelenné vált, és 2021-ben a bondoraszói városi egyesületnek sikerült bíróságon visszaszereznie cégnek koncesszióba bocsátott földterületeit, írja a Bihoreanul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!