Márciusban is Romániában volt a legmagasabb az éves infláció az EU-ban

2024. április 17. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban a februári 2,8 százalékról, illetve a januári 3,1 százalékról márciusban 2,6 százalékra csökkent az éves infláció; a tagállamok közül ezúttal is Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, zsinórban harmadszor – derül ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból.

Az Agerpres összefoglalója szerint márciusban a legalacsonyabb éves inflációs rátával rendelkező uniós országok Litvánia (0,4 százalék), Finnország (0,6 százalék) és Dánia (0,8 százalék) voltak, a legmagasabb inflációt pedig Románia (6,7 százalék), Horvátország (4,9 százalék), valamint Észtország és Ausztria regisztrálta (egyaránt 4,1 százalék.

2024 februárjához képest az éves inflációs ráta márciusban 13 tagállamban csökkent – köztük Romániában is, 7,1 százalékról 6,7 százalékra –, négy országban stagnált, 10 tagállamban pedig emelkedett.

Az euróövezetben az éves inflációs ráta a januári 2,8 százalékról februárban 2,6 százalékra csökkent, majd márciusban 2,4 százalékra mérséklődött. Az Eurostat adatai arra is rávilágítanak, hogy az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció a februári 3,3 százalékról márciusban 3,1 százalékra csökkent. Egy másik mutató, amely az energia- és élelmiszerárak mellett a cigaretta- és alkoholárakat is kizárja, a januári 3,1 százalékról 2,9 százalékra csökkent.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábban arról számolt be, hogy Romániában az éves inflációs ráta 2024 márciusában 6,61 százalékra csökkent a februári 7,23 százalékról. Az élelmiszerek ára 2,81 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékeké 8,06 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 10,20 százalék-kal nőtt.

Februárban Mugur Isărescu jegybanki kormányzó bejelentette, hogy a BNR a novemberi 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, és arra számít, hogy a pénzromlás 2025 végére 3,5 százalékra mérséklődik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!