Márciusban is Romániában volt a legmagasabb az éves infláció az EU-ban

2024. április 17. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban a februári 2,8 százalékról, illetve a januári 3,1 százalékról márciusban 2,6 százalékra csökkent az éves infláció; a tagállamok közül ezúttal is Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, zsinórban harmadszor – derül ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból.

Az Agerpres összefoglalója szerint márciusban a legalacsonyabb éves inflációs rátával rendelkező uniós országok Litvánia (0,4 százalék), Finnország (0,6 százalék) és Dánia (0,8 százalék) voltak, a legmagasabb inflációt pedig Románia (6,7 százalék), Horvátország (4,9 százalék), valamint Észtország és Ausztria regisztrálta (egyaránt 4,1 százalék.

2024 februárjához képest az éves inflációs ráta márciusban 13 tagállamban csökkent – köztük Romániában is, 7,1 százalékról 6,7 százalékra –, négy országban stagnált, 10 tagállamban pedig emelkedett.

Az euróövezetben az éves inflációs ráta a januári 2,8 százalékról februárban 2,6 százalékra csökkent, majd márciusban 2,4 százalékra mérséklődött. Az Eurostat adatai arra is rávilágítanak, hogy az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció a februári 3,3 százalékról márciusban 3,1 százalékra csökkent. Egy másik mutató, amely az energia- és élelmiszerárak mellett a cigaretta- és alkoholárakat is kizárja, a januári 3,1 százalékról 2,9 százalékra csökkent.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábban arról számolt be, hogy Romániában az éves inflációs ráta 2024 márciusában 6,61 százalékra csökkent a februári 7,23 százalékról. Az élelmiszerek ára 2,81 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékeké 8,06 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 10,20 százalék-kal nőtt.

Februárban Mugur Isărescu jegybanki kormányzó bejelentette, hogy a BNR a novemberi 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, és arra számít, hogy a pénzromlás 2025 végére 3,5 százalékra mérséklődik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!