Hétfőtől pályázhatnak vissza nem térintendő támogatásra az építőanyag-ipari vállalatok

2024. április 8. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak hétfőtől május 8-ig a ConstructPLUS program keretében az építőanyag-ipari vállalatok – közölte a Facebook-oldalán a gazdasági minisztérium.

Az Agerpres összefoglalója szerint a pénz építőanyag-gyártó üzemek létrehozására és/vagy fejlesztésére igényelhető. A vissza nem térítendő állami támogatás legtöbb 50 millió euró lehet, de nem haladhatja a beruházás összes költségének 75 százalékát. A ConstructPLUS program idei költségvetése 149 millió euró.

Romániában egyébként gond van az alapanyaellátással.

„200 millió tonna törtkőre, kavicsra és homokra, azaz ásványi aggregátumokra van szükség ahhoz, hogy a 2030-ig kitűzött infrastrukturális céljainkat meg tudjuk valósítani, de Románia abban a helyzetben van, hogy nem tudja eljuttatni a hazai ásványkincseket a romániai építkezésekre. Kénytelenek vagyunk a törököktől, a világ különböző részeiről importálni. Ez egy másik problémát szül: a távolság okozta magas költségek a jövedelmezőség hiányához vezetnek, felállítva annak veszélyét, hogy elbukjunk az európai finanszírozástól” – jelentette ki Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor, az energiaügyi, energetikai infrastruktúra és altalajkincsek bizottságának az elnöke március végén egy konferencián, amit a témában szerveztek.

A szentár szerint a hiány annak tudható, hogy a hazai törvénykezés túlságosan megnehezíti az új kitermelések megkezdését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!