Hétfőtől pályázhatnak vissza nem térintendő támogatásra az építőanyag-ipari vállalatok

2024. április 8. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak hétfőtől május 8-ig a ConstructPLUS program keretében az építőanyag-ipari vállalatok – közölte a Facebook-oldalán a gazdasági minisztérium.

Az Agerpres összefoglalója szerint a pénz építőanyag-gyártó üzemek létrehozására és/vagy fejlesztésére igényelhető. A vissza nem térítendő állami támogatás legtöbb 50 millió euró lehet, de nem haladhatja a beruházás összes költségének 75 százalékát. A ConstructPLUS program idei költségvetése 149 millió euró.

Romániában egyébként gond van az alapanyaellátással.

„200 millió tonna törtkőre, kavicsra és homokra, azaz ásványi aggregátumokra van szükség ahhoz, hogy a 2030-ig kitűzött infrastrukturális céljainkat meg tudjuk valósítani, de Románia abban a helyzetben van, hogy nem tudja eljuttatni a hazai ásványkincseket a romániai építkezésekre. Kénytelenek vagyunk a törököktől, a világ különböző részeiről importálni. Ez egy másik problémát szül: a távolság okozta magas költségek a jövedelmezőség hiányához vezetnek, felállítva annak veszélyét, hogy elbukjunk az európai finanszírozástól” – jelentette ki Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor, az energiaügyi, energetikai infrastruktúra és altalajkincsek bizottságának az elnöke március végén egy konferencián, amit a témában szerveztek.

A szentár szerint a hiány annak tudható, hogy a hazai törvénykezés túlságosan megnehezíti az új kitermelések megkezdését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!