Drágább lesz a csokoládé

2024. március 18. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre drágább a kakaóbab, ami azt eredményezi, hogy egyre drágább lesz a csokoládé is – írja a Bloombergre hivatkozva az Economedia. A portál szerint kevesebb mint három hónap alatt megduplázódott a kakaóbab határidős jegyzése a világpiacon, ami növeli az édesség fogyasztói árát is.

A portál szerint a New York-i tőzsdén a kakaó határidős jegyzése elérte a 8 394 dollárt tonnánként, ami az eddigi legmagasabb ára. A drágulás oka, hogy a kakaótermés szempontjából legfontosabb nyugat-afrikai régióban a kakaófákat nemcsak betegségek, hanem a szélsőséges időjárási viszonyok is sújtották, ami már harmadik éve okozhat globális ellátási hiányt. Elemzők szerint a kereskedők komolyan tartanak egy újabb gyenge termésévtől.

Bár a csokoládégyártók több hónappal előre felvásárolják a babot, a tőzsdei árak már kezdik éreztetni a hatásukat, így egyes csokoládétáblák drágábbak, esetleg kisebbek vagy töltöttek lesznek, hogy kevesebb alapanyagot kelljen hozzájuk felhasználni, és enyhítsék a drágulás hatásait.

Történelmileg hasonló ellátási hiányok vezettek a kakaó árának megugrásához az 1970-es években is, akkor 1977 júliusában az árucikk tonnánként 5 379 dolláron érte el a csúcsot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!