Március 19-én startolnak a roncsautóprogramok

2024. március 11. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Március 19-én startolnak a roncsautóprogramok – jelentette be hétfőn a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának (AFM) elnöke.

Az Agerpres összefoglalója szerint Laurenţiu Adrian Neculaescu Târgoviştén tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, rámutatva, hogy a három – a Klasszikus Roncsautó, a Roncsautó Plusz és a Helyi Roncsautó – programot egyszerre indítják.

Megemlítette, hogy új (tisztán) elektromos autók vásárlására a települések 120 ezer lejes értékjegyet igényelhetnek, és a kérelmezőnek cserében nem szükséges leadnia egy használt gépkocsit. Az Agerpres hírügynökség kezdeti híre ezt nem tisztázta, de a 120 ezer lejes értékjegyet csak a települések (területi közigazgatási egységek) kaphatnak, a magánszemélyeknek nincs ilyen lehetőségük.

A Hotnews összefoglalója szerint a Klasszikus Roncsautó programban egy régi autóért 7 ezer lejes értékjegyet adnak, míg két használt autóért 10 ezer lejre emelkedik az összeg. A Klasszikus Roncsautó program költségvetése 300 millió lej lesz, 200 millió lejjel kevesebb, mint tavaly.

A Roncsautó Plusz programban a selejtezésre leadott járművek számától függetlenül egy tisztán elektromos autóra 25,5 ezer lej az értékjegy, egy hibrid autóra 16 ezer lej, míg egy konnektorról is tölthető hibrid autóra (Plug-In Hibrid) 13 ezer lej. A Hotnews megemlíti, hogy 2023-ben a Roncsautó Plusz programban egy használt járműért még 51 ezer lej volt az értékjegy egy tisztán elektromos autó vásárlásakor, míg két használt autó után 54 ezer lejt adott az állam. A Roncsautó Plusz programra idén egymilliárd lej jut a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának 9,7 milliárd lejes költségvetéséből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!