Térképen összesítették, hogy hol lehet elektromos autókat tölteni Romániában

2024. március 11. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől elérhető az energiaügyi minisztérium honlapján a romániai elektromos töltőállomások térképe – írja az Agerpres Sebastian Burduja tárcavezető hétfői, bukaresti sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján.

A tájékoztató honlap itt érhető el. Első pillantásra a térkép elég hiányosnak tűnik, Kolozsváron például biztosan nem tüntették fel az összes töltőállomást. Például a polgármesteri hivatal parkolóiba telepített töltők nem szerepelnek köztük, pedig olyanból a központban is több van, például a főtéri parkoló. Ugyanakkor sem a Szappany / Tipografiei utcai, sem a Mikó / Clinicilor utcai (és még lehetne sorolni) töltők nem szerepelnek rajta.

A miniszter elmondta, hogy a következő lépésként egy mobiltelefonos alkalmazás készül a villanyautó-tulajdonosok számára. Ezzel majd azt is nyomon lehet követni, hogy van-e szabad hely a sofőr által kiszemelt töltőállomáson. Burduja hangsúlyozta, szükségesnek lát egy országosan egységes alkalmazást, amelyik felváltja a szolgáltatók saját applikációit. „Ne legyen szükségük az autósoknak 6, 8, 10 különböző alkalmazás letöltésére” – magyarázta.

A miniszter felvetette, hogy „ha a piac nem szervezi meg magát”, akkor a kormány portugál mintára törvénnyel kötelezi a töltőállomások üzemeltetőit arra, hogy töltsék fel az adataikat „az egységes és hivatalos” alkalmazásra.

Burduja elmondta azt is, hogy a minisztérium lépései összhangban vannak azzal az európai célkitűzéssel, hogy 2030-ra az elektromos autók száma a kontinensen elérje a 75 milliót, és a főutakon 60 kilométerenként legyenek gyorstöltő állomások.

A miniszter adatai szerint Romániában tavaly 42 ezer elektromos autó volt forgalomban, számuk 16.800-zal (35 százalékkal) nőtt 2022-hez képest.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!