Térképen összesítették, hogy hol lehet elektromos autókat tölteni Romániában

2024. március 11. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől elérhető az energiaügyi minisztérium honlapján a romániai elektromos töltőállomások térképe – írja az Agerpres Sebastian Burduja tárcavezető hétfői, bukaresti sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján.

A tájékoztató honlap itt érhető el. Első pillantásra a térkép elég hiányosnak tűnik, Kolozsváron például biztosan nem tüntették fel az összes töltőállomást. Például a polgármesteri hivatal parkolóiba telepített töltők nem szerepelnek köztük, pedig olyanból a központban is több van, például a főtéri parkoló. Ugyanakkor sem a Szappany / Tipografiei utcai, sem a Mikó / Clinicilor utcai (és még lehetne sorolni) töltők nem szerepelnek rajta.

A miniszter elmondta, hogy a következő lépésként egy mobiltelefonos alkalmazás készül a villanyautó-tulajdonosok számára. Ezzel majd azt is nyomon lehet követni, hogy van-e szabad hely a sofőr által kiszemelt töltőállomáson. Burduja hangsúlyozta, szükségesnek lát egy országosan egységes alkalmazást, amelyik felváltja a szolgáltatók saját applikációit. „Ne legyen szükségük az autósoknak 6, 8, 10 különböző alkalmazás letöltésére” – magyarázta.

A miniszter felvetette, hogy „ha a piac nem szervezi meg magát”, akkor a kormány portugál mintára törvénnyel kötelezi a töltőállomások üzemeltetőit arra, hogy töltsék fel az adataikat „az egységes és hivatalos” alkalmazásra.

Burduja elmondta azt is, hogy a minisztérium lépései összhangban vannak azzal az európai célkitűzéssel, hogy 2030-ra az elektromos autók száma a kontinensen elérje a 75 milliót, és a főutakon 60 kilométerenként legyenek gyorstöltő állomások.

A miniszter adatai szerint Romániában tavaly 42 ezer elektromos autó volt forgalomban, számuk 16.800-zal (35 százalékkal) nőtt 2022-hez képest.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!