Csalásra figyelmeztet a Román Nemzeti Bank, Mugur Isărescu nem ajánl Enel-befektetéseket

2024. február 5. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

A közelmúltban több közösségi médiás felületen is olyan deepfake videók jelentek meg a Román Nemzeti Bank (BNR) elnökéről, Mugur Isărescuról, amelyben a hangját és az arcképét felhasználva próbálják meggyőzni az embereket, hogy befektessenek egy nem létező platformon – írja az Economedia.

Az online csalási kísérletben egy hamis befektetési konstrukciót népszerűsítenek a közösségi oldalakon. Ezekben azt állítják, hogy az olasz Enel energetikai óriáscég románoknak ad el részvényeket, „havonta 9000 RON vagy még több garantált profittal” kecsegtetve a „mindössze 1200 lejes minimális befektetés” után.

A deepfake – a felelős technológiahasználatról szóló törvényjavaslat szerint, amely már átment a szenátuson, és hamarosan a képviselők szavaznak majd róla – olyan hamisított képi, audio és/vagy videótartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével hoztak létre, hogy azt a látszatot keltsék, hogy egy személy bizonyos dolgokat mondott vagy tett, miközben valójában nem mondott és nem tett ilyesmit.

A Román Nemzeti Bank hangsúlyozza, hogy nem tesz befektetési ajánlásokat és javaslatokat.

A Hotnews a BNR illetékeseire hivatkozva azt is megjegyzi, bár jelentették a videókat a Facebooknak, de a közösségi média azt válaszolta, hogy a deepfake-videó „nem sérti a közösségi alapelveiket”.

Isărescu egyébként az egyik legnagyobb bizalmi indexű közéleti szereplő Romániában, korábbi felmérések szerint az emberek harmada tartja megbízhatónak, ami kifejezetten magasnak számít a politikusok között.

Nem Mugur Isărescu volt az egyetlen, akinek az arcképét és a hangját felhasználva visszaéltek a csalók. Sebastian Burduja energetikai miniszter is hasonló ügy miatt tett feljelentést január végén. Burduja esetében január 19-én tettek közzé egy deepfake videót egy Facebook-oldalon, amelyben – nyilván hamisan – az Enel egy befektetését hirdette.

„Ezek súlyos bűncselekmények, nemcsak az egyén, hanem Románia nemzetbiztonsága szempontjából is” – állította akkor a miniszter.

Közben hétfőn a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) is egy csalásra figyelmeztetett. Ebben az ASF munkatársainak kiadva magukat csalók arra akarják rábírni a gyanútlan polgárokat, hogy pénzt utaljanak át egy magadott számára. Az elkövetők csalárd módon olyan applikációt használnak, amelynek segítségével a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság 0800 825 627-es zöldszáma jelenik meg a hívott félnél.

Az ASF figyelmeztet, hogy a hatóság nem tesz befektetési ajánlatokat és javaslatokat, nem kéri az embereket, hogy pénzt utaljanak befektetési platformokra.

A hatóság ugyanakkor azt tanácsolják azoknak, akik a pénzügyi piacon szeretnének befektetni, hogy alaposan tájékozódjanak és csak engedélyezett cégek szolgáltatásait vegyék igénybe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!