Csalásra figyelmeztet a Román Nemzeti Bank, Mugur Isărescu nem ajánl Enel-befektetéseket

2024. február 5. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

A közelmúltban több közösségi médiás felületen is olyan deepfake videók jelentek meg a Román Nemzeti Bank (BNR) elnökéről, Mugur Isărescuról, amelyben a hangját és az arcképét felhasználva próbálják meggyőzni az embereket, hogy befektessenek egy nem létező platformon – írja az Economedia.

Az online csalási kísérletben egy hamis befektetési konstrukciót népszerűsítenek a közösségi oldalakon. Ezekben azt állítják, hogy az olasz Enel energetikai óriáscég románoknak ad el részvényeket, „havonta 9000 RON vagy még több garantált profittal” kecsegtetve a „mindössze 1200 lejes minimális befektetés” után.

A deepfake – a felelős technológiahasználatról szóló törvényjavaslat szerint, amely már átment a szenátuson, és hamarosan a képviselők szavaznak majd róla – olyan hamisított képi, audio és/vagy videótartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével hoztak létre, hogy azt a látszatot keltsék, hogy egy személy bizonyos dolgokat mondott vagy tett, miközben valójában nem mondott és nem tett ilyesmit.

A Román Nemzeti Bank hangsúlyozza, hogy nem tesz befektetési ajánlásokat és javaslatokat.

A Hotnews a BNR illetékeseire hivatkozva azt is megjegyzi, bár jelentették a videókat a Facebooknak, de a közösségi média azt válaszolta, hogy a deepfake-videó „nem sérti a közösségi alapelveiket”.

Isărescu egyébként az egyik legnagyobb bizalmi indexű közéleti szereplő Romániában, korábbi felmérések szerint az emberek harmada tartja megbízhatónak, ami kifejezetten magasnak számít a politikusok között.

Nem Mugur Isărescu volt az egyetlen, akinek az arcképét és a hangját felhasználva visszaéltek a csalók. Sebastian Burduja energetikai miniszter is hasonló ügy miatt tett feljelentést január végén. Burduja esetében január 19-én tettek közzé egy deepfake videót egy Facebook-oldalon, amelyben – nyilván hamisan – az Enel egy befektetését hirdette.

„Ezek súlyos bűncselekmények, nemcsak az egyén, hanem Románia nemzetbiztonsága szempontjából is” – állította akkor a miniszter.

Közben hétfőn a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) is egy csalásra figyelmeztetett. Ebben az ASF munkatársainak kiadva magukat csalók arra akarják rábírni a gyanútlan polgárokat, hogy pénzt utaljanak át egy magadott számára. Az elkövetők csalárd módon olyan applikációt használnak, amelynek segítségével a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság 0800 825 627-es zöldszáma jelenik meg a hívott félnél.

Az ASF figyelmeztet, hogy a hatóság nem tesz befektetési ajánlatokat és javaslatokat, nem kéri az embereket, hogy pénzt utaljanak befektetési platformokra.

A hatóság ugyanakkor azt tanácsolják azoknak, akik a pénzügyi piacon szeretnének befektetni, hogy alaposan tájékozódjanak és csak engedélyezett cégek szolgáltatásait vegyék igénybe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!