Már krumplit is lehet automatából vásárolni Erdélyben

2024. február 4. – 18:31

Már krumplit is lehet automatából vásárolni Erdélyben
Krumpliautomata a Bihar megyei Șinteu községben – Fotó: Camara Slovacului / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Krumpliautomatából forgalmazza a termését egy Bihar megyei szlovák gazda, állítása szerint ez az első ilyen kezdeményezés Romániában.

A Bihar megyei Sólyomkővár (románul Șinteu, szlovákul Nová Huta) községnek a 2021-es népszámlálás szerint 996 lakosa van, majdnem 85 százalékuk szlovák. A krumplitermesztéséről híres településen évente megszervezik a krumpli ünnepét, így nem meglepő, hogy éppen egy itteni gazdának jutott eszébe a krumpliforgalmazás megújítása, írja a Transilvania Businnes hírportál.

Jaroslav Zetocha a lapnak elmondta, hogy már korábban felmerült benne a krumpliautomata ötlete, ugyanis a vásárlók ma már inkább kisebb mennyiségben szereznek be krumplit, kevésbé elterjedt az, hogy egyszerre megvásárolják mondjuk a télire szükséges mennyiséget, emiatt pedig az eladással töltött idő megnövekedett a mezei munka rovására. Hogy több ideje maradjon a földművelésre, a Bihar megyei gazda egy ausztriai minta nyomán kialakította az automatát a háza közelében.

A főút mellett, a község központjában található, az easyboxokhoz hasonló szerkezetből készpénzzel és bankkártyával is lehet krumplit vásárolni, illetve diót, mogyorót és mézet is. Az automata egy faházikóban áll, és mintegy 15 ezer euróból épült fel.

Jaroslav Zetocha már a fejlesztésre gondol: hűtésre is alkalmas automatákat szerezne be, hogy nyáron málnát és áfonyát is forgalmazhasson ezzel a módszerrel, hosszú távon pedig a városi vevőkörhöz közelebbi célpontra is szeretne hasonló szerkezetet állítani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!