Csehországban és Romániániában nőtt leginkább az infláció decemberben az Eurostat szerint

2024. január 17. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió (EU) és az eurózóna országaiban is nőtt az infláció decemberben novemberhez képest, és Románia a legmagasabb inflációjú tagállamok közé tartozott, írja az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatai alapján az Agerpres.

Az Európai Unióban 2023 decemberében 3,4 százalékra nőtt az éves infláció az egy hónappal korábban jegyzett 3,1 százalékról. A legnagyobb éves inflációs rátát Csehországban (7,6 százalék), Romániában (7 százalék) és Szlovákiában (6,6 százalék) mérték, a legkisebbet Dániában (0,4 százalék), Olaszországban és Belgiumban (egyaránt 0,5 százalék).

Tavaly novemberhez viszonyítva decemberben 15 tagországban csökkent az infláció, Spanyolországban stagnált, 11 tagállamban – beleértve Romániát is – nőtt.

Az eurózónában 2,9 százalékra nőtt az éves infláció decemberben az egy hónappal korábban jegyzett 2,4 százalékról. A térség államaiban a szolgáltatások díja járult hozzá a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak emelkedéséhez, ezek 1,74 százalékponttal nőttek, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek 1,21 százalékkal drágultak, az energia ára ellenben 0,68 százalékponttal csökkent.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!