81 százalékkal nőtt a Romániából importált gázolaj mennyisége Ukrajnában 2023-ban

2024. január 8. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

Romániából származott a 2023-ban Ukrajnába importált gázolaj 24 százaléka, összesen 1,47 millió tonna, írja az ukrán vámhivatal adataira és a helyi sajtóra hivatkozva az Economica.net. Az előző évhez képest a Romániából Ukrajnába exportált gázolaj mennyisége így 81 százalékkal nőtt.

Románia után Lengyelország exportálta Ukrajnába a legtöbb gázolajat (1,42 millió tonnát), emellett jelentős forrásnak számítottak a balti államok, Törökország és Görögország is.

Lengyelország lett volna egyébként Ukrajna fő gázolajforrása, csakhogy 2023 utolsó hónapjaiban az ukrajnai vámhivatal szigorúbban ellenőrizte, hogy a behozott gázolaj ne legyen orosz eredetű, a lengyel kamionsofőrök pedig november elején sztrájkolni kezdtek, ez pedig meglátszott az Ukrajna nyugati határán lebonyolított forgalmon, ami novemberben a korábbi 14 százalékról 8 százalékra csökkent.

2023 novemberében Románia elérte az Ukrajnába eladott legnagyobb havi gázolajmennyiséget, több mint 180 000 tonnát és az év utolsó három hónapjában a legfontosabb forrássá lépett elő északi szomszédja számára.

A Romániából Ukrajnába exportált gázolaj egyébként nem kizárólag romániai finomítókból származik, ezek ugyanis nem látják el a helyi piac szükségleteit sem, emeli ki az Economica.net. Románia hagyományosan évente mintegy egymillió tonna gázolajat importál, valószínűleg az Ukrajnába exportált üzemanyag egy része is importból származott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!