Ismét leáll a gyártás az Azomureș vegyipari kombinátban

2023. december 8. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Decemberre felfüggeszti az ammónia és a műtrágya termelését a magas gázárak miatt, jelentette be pénteken a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát az Economedia.ro szerint. A kombinát hiányolja a stratégiai támogatást a hatóságok részéről.

Az Azomureș közleménye szerint a termelés októberi újrakezdése óta majdnem 40 százalékkal nőtt a gáz ára. Mint írják, annak ellenére, hogy a régióban jelentős gáztartalékok vannak, az európai piacon jóval drágább a gáz, mint a világ más iparosított régióiban.

„A román államnak különböző, a saját energiaforrásainak köszönhető eszköze lenne a nagyipar támogatására, ami kulcsfontosságú előny a többi uniós tagállamhoz képest, de sajnos nem használja őket. Ennek eredményeként, még akkor is, amikor a világ más gáztermelő országai új műtrágyagyárakat építenek, és más tagállamok az elmúlt években több milliárd eurós csomagokat hoztak létre annak érdekében, hogy a nagy iparágak folytassák a termelést, Romániában az Azomureș – a maga nemében utolsó vállalat – azért küzd, hogy működőképes maradjon” – mondta Josh Zacharias, az Azomureș vezérigazgatója.

Zacharias a közleményben arra figyelmeztet, hogy a romániai gazdák profitja 3 százalékkal csökkenhet a ráfordítások növekedése és a termények értékesítéséből származó jövedelem megadózása miatt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!