Magyarországon, Csehországban és Romániában volt a legmagasabb az infláció októberben az EU-ban

2023. november 17. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben jelentősen mérséklődött az éves infláció az euróövezetben és az Európai Unióban, de a romániai infláció továbbra is az egyik legmagasabb az EU-ban, írja az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adatai alapján az Agerpres.

Ezek szerint az Európai Unióban a szeptemberi 4,9 százalékról 3,6 százalékra csökkent az éves infláció októberben. A tagállamok közül Magyarországon (9,6 százalék), Csehországban (9,5) és Romániában (8,3) volt a legmagasabb, Belgiumban (mínusz 1,7 százalék), Hollandiában (mínusz 1) és Dániában (mínusz 0,4) a legalacsonyabb.

Szeptemberhez képest az éves inflációs ráta 22 tagállamban – köztük Romániában 9,2 százalékról 8,3 százalékra – csökkent, öt országban pedig emelkedett.

Az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra csökkent az éves infláció októberben. Az euróövezet országaiban az éves árnövekedésre a legjelentősebb hatást a szolgáltatások árai gyakorolták, amelyek 1,97 százalékponttal emelkedtek, ezt követte az élelmiszerek, az alkohol és a cigaretta ára, amelyek 1,48 százalékponttal nőttek. Ezzel szemben az energiaárak 1,45 százalékponttal csökkentek.

Az Országos Statisztikai Intézet korábban közölt adatai szerint a szeptemberi 8,8 százalékról októberben 8,07 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 8,66, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,24, a szolgáltatások 12,20 százalékkal drágultak az előző év azonos hónapjához képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az októberi inflációs jelentésében közölte, hogy fenntartja az idei év végére vonatkozó 7,5 százalékos inflációs előrejelzését és 4,8 százalékra emelte a 2024 végére vonatkozó előrejelzést. A BNR augusztusi becslései 2023 végére 7,5 százalékos, jövő év végére pedig 4,4 százalékos inflációt vetítettek előre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!