Magyarországon, Csehországban és Romániában volt a legmagasabb az infláció októberben az EU-ban

2023. november 17. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben jelentősen mérséklődött az éves infláció az euróövezetben és az Európai Unióban, de a romániai infláció továbbra is az egyik legmagasabb az EU-ban, írja az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adatai alapján az Agerpres.

Ezek szerint az Európai Unióban a szeptemberi 4,9 százalékról 3,6 százalékra csökkent az éves infláció októberben. A tagállamok közül Magyarországon (9,6 százalék), Csehországban (9,5) és Romániában (8,3) volt a legmagasabb, Belgiumban (mínusz 1,7 százalék), Hollandiában (mínusz 1) és Dániában (mínusz 0,4) a legalacsonyabb.

Szeptemberhez képest az éves inflációs ráta 22 tagállamban – köztük Romániában 9,2 százalékról 8,3 százalékra – csökkent, öt országban pedig emelkedett.

Az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra csökkent az éves infláció októberben. Az euróövezet országaiban az éves árnövekedésre a legjelentősebb hatást a szolgáltatások árai gyakorolták, amelyek 1,97 százalékponttal emelkedtek, ezt követte az élelmiszerek, az alkohol és a cigaretta ára, amelyek 1,48 százalékponttal nőttek. Ezzel szemben az energiaárak 1,45 százalékponttal csökkentek.

Az Országos Statisztikai Intézet korábban közölt adatai szerint a szeptemberi 8,8 százalékról októberben 8,07 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 8,66, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,24, a szolgáltatások 12,20 százalékkal drágultak az előző év azonos hónapjához képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az októberi inflációs jelentésében közölte, hogy fenntartja az idei év végére vonatkozó 7,5 százalékos inflációs előrejelzését és 4,8 százalékra emelte a 2024 végére vonatkozó előrejelzést. A BNR augusztusi becslései 2023 végére 7,5 százalékos, jövő év végére pedig 4,4 százalékos inflációt vetítettek előre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!