Lemond a kormány a készpénzfizetési plafon csökkentéséről

2023. november 7. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánykoalíció vezetői, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă bejelentették, hogy lemondanak a készpénzkifizetések felső határának csökkentéséről, miután egy megbeszélésen elemezték a már elfogadott ANAF-javaslatot, amelynek november 11-én kellett volna hatályba lépnie.

„Az én feladatom az, hogy beavatkozzak, ha a dolgok rossz irányba mennek – Megmondtam, hogy mindig, kivétel nélkül a kisvállalkozók és az egyszerű emberek mellett fogok állni. Az elmúlt napokban többször tárgyaltam velük, valamint a vállalkozókkal és a bankrendszer képviselőivel. Ők pedig felsoroltak néhány józan észérvet az adóhatóságtól és a pénzügyminisztériumtól érkező, a készpénzzel kapcsolatos intézkedésekről. Ezek az emberek nem adócsalók, ők azok, akiknek a vállán ez az ország áll! Ezért az első kormányülésen felül fogom vizsgálni a javaslatokat, mert az én feladatom, hogy beavatkozzak, ha a dolgok rossz irányba mennek. Az emberek, a vidéki háztartások, az összes romániai lakos hangját meghallja a kormány! Minden jelenlegi készpénzlimit megmarad, mind a magánszemélyek, mind a jogi személyek esetében” – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök. Kiemelte:

két kivétel lesz: egy a készpénzlimitre, amit 50.000 lejben állapítanak meg, a másik pedig az elszámolási előleget érinti, aminek a felső határa 1.000 lej/nap.

Vagyis: a pénztárgépekben nem lehet 50 ezer lejnél nagyobb összegű készpénz, és a készpénzben fizetett elszámolási előleg nem haladhatja meg a napi 1000 lejt.

A miniszterelnök hozzátette, van egy üzenete azok számára is, akik kihasználták a vitát, az adócsalók ne örüljenek túlságosan annak, hogy a készpénzlimit kérdésében sikerült engedményeket kicsikarni a kormánytól.

Nicolae Ciucă PNL-elnök a Facebookon is bejelentette a koalícióban hozott döntést. „Ma a koalíció vezetőségének szintjén a készpénzfizetésre vonatkozó intézkedésről végeztünk elemzést . A párbeszéd eredményeként megállapodtunk néhány szükséges változtatásban, amelyek segítik az üzleti környezetet és a polgárok védelmét. Így mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára minden jelenlegi készpénzkorlátozás megmarad. Két kivétellel: a készpénzlimit 50.000 lej lesz, az elszámolási előleg pedig 1.000 lej/nap. Másrészt közösen megállapodtunk abban, hogy eltökélten folytatjuk a romániai adócsalás elleni küzdelmet, és közös megegyezéssel támogatjuk az ezzel kapcsolatos intézkedéseket” – írta Ciucă.

Hetek óta tart a nyilvános vita a készpénzfizetés felső határának csökkentéséről. A törvénytervezettel kapcsolatban több kritika is megfogalmazódott, többek között az, hogy az intézkedés nem szorítaná vissza a feketegazdaságot, kirekesztő jellegű lenne, mert nem mindenki lakik pénzintézetek közelében, és akár alkotmányba is ütközhet, ugyanis a bank megtagadhatja, hogy számlát nyisson a pénzmosással gyanúsított személyeknek, akik így nem juthatnak hozzá a fizetésükhöz és ezzel a munkához való joguk sérülne.

A miniszterelnök a minap azt mondta, hogy az intézkedést az adóhatóság javasolta, és az elfogadásakor nem volt olyan koalíciós vezető, aki ellenezte volna, és ebben igaza is volt. Ezt követően Nicolae Ciucă visszatáncolt, és bejelentette, hogy a liberálisok nem támogatják az intézkedést. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a roma kongresszuson szólt be Ciolacunak, hogy a „készpénz nem megy ki divatból”. (Hibaigazítás: A cikk korábbi változatában tévesen azt írtuk, hogy a kezdeményezés előterjesztői között az RMDSZ is ott volt.)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!