Olcsóbb lesz a télen földgázzal fűteni Romániában, mint egy évvel ezelőtt

2023. október 6. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ha marad a jelenlegi energiapiaci szabályozás, a közeledő fűtésszezonban akár 14 százalékkal kevesebbet fizethet a lakosság a földgázért, hívta fel a figyelmet az Economica.net.

2025 tavaszáig a földgázért kilowattóránként legtöbb 0,31 lejt kell fizetnie a háztartási fogyasztóknak minden adóval és illetékkel együtt. A árplafon már az elmúlt télen is érvényben volt, ezen a télen mégis csökkenhet a földgáz lakossági ára, akár 14 százalékkal is.

A jogszabály ugyanis előírja, hogy amennyiben a gázbeszerzési költség, a hálózati díjak és a forgalmazói árrés összege alacsonyabb mint az előírt árplafon, akkor a kisebb áron kell a földgázt a lakosságnak kiszámlázni. Emellett azt is előírja a törvény, hogy a háztartási fogyasztóknak a belső termelésből származó földgázat adják el, lényegében azt, amit a két legnagyobb hazai termelő, a Petrom és a Romgaz szállít, ezt pedig a forgalmazók szabályozott áron, kilowattóránként 0,15 lejes áron vásárolják meg, részletezi a gazdasági portál.

A forgalmazók a földgáz árának hatósági maximálása előtt importból is fedezték a lakossági szükségletet, a tavalyi energiaválság, illetve az ukrajnai háború és az orosz gáz vásárlásának korlátozása miatt pedig hirtelen megnőtt a földgáz ára, amit így a lakosság is megérzett. Mára azonban a forgalmazók kezdenek a végére járni a magas áron vásárolt, elraktározott földgáznak, és egyre nagyobb a belföldi termelésből származó, maximált árú földgáz aránya a tározókban. Ezért csökken a gáz beszerzési ára, és a hálózati díjakkal – bár ezek nőttek – és a kilowattóránként áfa nélkül 0,012 lejben meghatározott forgalmazói árréssel együtt 0,31 lejnél alcsonyabb kilowattóránkénti árat ad ki.

A háztartási fogyasztókat kiszolgáló legnagyobb forgalmazó, az Engie például szeptember végén 0,266 lej/kWh áron számlázta a földgázat, ami 14 százalékkal alacsonyabb az előírt maximális árnál.

Amennyiben a jogszabály a tél végéig nem változik, illetve nem lesz extrém hideg, több mint valószínű, hogy a lakosság kevesebbet fizet majd a földgázért, mint egy évvel korábban, ugyanis a belföldön termelt mennyiség fedezni fogja a szükségletet. A romániai földalatti gáztározók feltöltöttsége jelenleg 98 százalékos.

Európa-szerte olcsóbb a földgáz

A földgáz referenciaára hétfőn az európai piacokon is csökkent az évszakhoz képest szokatlanul enyhe idő és a tározók magas feltöltöttségi szintje miatt, írta a Bloombergre hivatkozva az Agerpres.

Az időjárás-előrejelzés azt mutatja, hogy az átlagnál melegebb lesz az október Északnyugat-Európában, így kitolódik a fűtésszezon kezdete, és tovább nőhet a gáztározók telítettsége. Az elemzők szerint azonban az utolsó negyedévben az energiaválság kitörése óta először nőhet a kereslet az ipari és lakossági fogyasztók részéről, az árak pedig könnyen változhatnak a rendelkezésre álló energiamennyiség függvényében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!