Csökkent az életszínvonal Romániában a statisztikai hivatal adatai szerint

2023. október 5. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

A háztartások átlagos kiadása közel 6000 lej (5969 lej) volt 2023 második negyedévében, több mint 11%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, ami az életszínvonal csökkenését jelenti, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közzétett adataiból.

A Hotnews szerint a legnagyobb mértékben a pénzügyi szolgáltatások és biztosítások ára nőtt, szinte 30%-al, ezt pedig az oktatással kapcsolatos kiadások követték, amelyek több mint 25%-al nőttek.

Míg az egy háztartásra jutó átlagos havi összkiadás egy év alatt 11,1%-al nőtt, az egy főre jutó pedig 12,0%-kal, a háztartások jövedelme az INS adatai szerint csak valamivel több mint 9%-kal nőtt az idei nyár és a tavalyi nyár között.

A városokban az egy háztartásra jutó átlagos havi kiadás 2023 második negyedévében 6778 lej volt, ami 1,4-szer magasabb, mint vidéken. Egy városi lakos átlagosan 2897 lejt költött havonta, 1,6-szor többet, mint egy vidéki. A városiak jóval többet költöttek adókra, járulékokra, illetékekre és vámokra, az összes kiadás 34,9%-át, ami 8,7 százalékponttal magasabb, mint a vidéki területeken.

Az INS szerint élelmiszerekre és alkoholmentes italokra átlag 1368 lejt, az összkiadás 37,2%-át fordították a háztartások a jelzett időszakban, ezt nagyságrendben követik a lakhatásra, vízre, villanyra, gázra és egyéb tüzelőanyagokra fordított havi kiadások, háztartásonként 519 lej értékben (14,1%), az alkoholtartalmú italok és dohányáruk, valamint a ruházat és lábbeli, háztartásonként 277 lej értékben (7,5%).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!