Az Arctic és a Borsec vezeti a legerősebb romániai márkák 2023-as rangsorát

2023. október 3. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az Arctic és a Borsec vezeti idén a legerősebb romániai márkák listáját, míg a tízévesnél fiatalabb márkák rangsorában a Tazz, a Lăptăria cu Caimac és a 5toGo áll az élen – derül ki az Unlock Market Research és a Biz magazin közös, évente megszervezett felméréséből.

A legerősebb romániai márkákat rangsoroló 50-es lista második helyét az eMAG, a harmadikat a Napolact foglalja el. Ezeket követi az Aqua Carpatica, a Bucovina, a Pate Bucegi, a FAN Courier, a Dorna, a Dacia és a Gerovital. A BrandRO-lista első helyén tavaly is az Arctic végzett, a Borsec a második, míg a Gerovital a harmadik. Az eMAG akkor még a negyedik helyen volt.

Idén külön rangsorolták a tízévesnél fiatalabb márkákat. A Tazz, a Lăptăria cu Caimac és a 5toGo mellett előkelő helyen szerepel a listán a Freshful, a LaDoiPaşi, az Untold, a Spartan, a Neversea, az Artesana és a Mototol.

A felmérés készítői szerint a megkérdezettek azt mondták, hogy 2023-ban ugyanannyi román márkát/terméket vásároltak, mint tavaly (46 százalék), sokan többet is, mint egy évvel korábban (28 százalék). „Egyre nagyobb a kereslet a román márkák iránt, a megkérdezettek 39 százaléka arra számít, hogy jövőre még több román terméket fog vásárolni” – tették hozzá.

A Biz magazin és az Unlock Market Research 14 éve minden évben összeállítja a romániai márkák rangsorát. Állításuk szerint a legerősebb brandek meghatározásánál nem vesznek figyelembe semmilyen pénzügyi vagy kereskedelmi mutatót. A BrandRO-felmérés készítésekor elsődleges szempontok a brandbe vetett fogyasztói bizalom és a brand emocionális tartalma, vagyis olyan mutatókkal számolnak, mint a brand hírneve, ereje, használhatósága és emocionális töltete.

Nem a BrandRo-felmérés az egyetlen, amely az ország legerősebb brandjeit összesíti, a Brand Finance is minden évben elkészíti a listáját. Abban egészen más szempontok szerint rangsorolják a brandeket, beleszámítva a pénzügyi mutatókat is. A legfrissebb, idén szeptemberben közzétett listát a Dacia vezeti 1062 millió eurós értékkel, utána az eMAG következik 877 millióval, majd a Dedemna 530 millióval, a Banca Transilvania 494 millióval, a Digi 426 millióval, a Petrom 425 millióva, az Electrica 260 millióval, a BRD 221 millióva, a BCR 177 millióval és a Rompetrol 168 millióval.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!