Újabb Duna-hidat tervez Bulgária és Románia

2023. szeptember 27. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Giurgiu és Ruse közötti második Duna-híd megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére vonatkozó tervet nyújtott be múlt héten Románia és Bulgária az Európai Bizottságnak. A hidat köz- és vasúti közlekedésre tervezik, írja a Rador hírügynökségre hivatkozva a G4media.

A két ország közötti harmadik híd megépítése régóta felmerült. A Giurgiut és Rusét összekötő híd túlzsúfolt, mindkét irányba csak egyetlen sávos, és naponta mintegy 2000 tehergépkocsi használja, ami gyakran több kilométeres sorok kialakulásához vezet. Ráadásul a majdnem hetven éves híd bolgár oldalán 2024 elején két éves javítási munkálatokat kezdenek el, a forgalom így egyetlen sávra korlátozódik.

A Giurgiu és Ruse közötti egyetlen híd – Fotó: Jean-Philippe Tournut / Getty Images
A Giurgiu és Ruse közötti egyetlen híd – Fotó: Jean-Philippe Tournut / Getty Images

Az új, három kilométer hosszú hidat a jelenlegitől keletre, a bulgáriai Marten város irányába építenék meg. A megvalósíthatósági tanulmányhoz a bolgár fél 1,4 millió euróval járul hozzá, ennek az összegnek a felét azonban vissza nem térítendő európai uniós forrásokból remélik fedezni. 2024 elején derülhet ki, hogy megkapják-e a támogatást, és amennyiben igen, 2026 végéig dőlhet el, hogy pontosan hol épülne fel az új híd, és miből finanszíroznák.

A híd megépítése akár 500 millió euróba is kerülhet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!