Csütörtökön bontják le a marosvásárhelyi kombinát egyik tornyát, lezárják a forgalmat a környéken

2023. szeptember 27. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 15 éve nem használják a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát egyik vízhűtőtornyát, ezért a vezetőség a lebontásáról döntött. A hatalmas építményt csütörtökön délután 17:45-kor robbantják be, ezért a környéken biztonsági intézkedéseket jelentettek be.

Marosvásárhely vészhelyzeti bizottsága szeptember 28-án a 17.30-18.15 között leállítja:

  • a gépjárműforgalmat, beleértve a tömegközlekedést is az Azomureș vegyipari kombinát területén, a 60-as európai úton a METRO körforgalomtól – Dózsa György utca – Maroskeresztúr községig;
  • a gyalogosforgalmat a vegyipari kombinát területén;
  • a vegyipari kombinát közelében lévő üzemanyagtöltő állomásokon való tankolást;
  • a vasúti forgalmat a Marosvásárhely-Dél állomás – Marosvásárhely állomás közötti szakaszon;
  • a Promenada Mall, Leroy Merlin üzletek területén a személygépkocsi- és gyalogosforgalmat és a parkolást;
  • a Promenada Mall, Leroy Merlin, Decathlon bevásárlóközpontok, valamint a benzinkutak alkalmazottainak és vásárlóinak mozgását;

A torony a kombinát telephelye felé zuhan majd le, biztonságos körülmények között, ígérik az Azomureș képviselői. „Várhatóan porfelhő keletkezik, amely az időjárási viszonyoktól függően néhány tíz másodpercen belül eloszlik. Ha bármilyen problémával találkoznak, és úgy gondolják, hogy veszélyes helyzetbe kerültek, hívják a 112-es segélyhívószámot” – közölték.

A marosvásárhelyi vegyipari kombinát tornyai közül a kék sávosat bontják le szeptember 28-án – Fotó: Szőcs Edgár A marosvásárhelyi vegyipari kombinát tornyai közül a kék sávosat bontják le szeptember 28-án – Fotó: Szőcs Edgár
A marosvásárhelyi vegyipari kombinát tornyai közül a kék sávosat bontják le szeptember 28-án – Fotó: Szőcs Edgár
Októberben növelik a gyártási kapacitást

Októbertől az Azomureș az üzem teljes kapacitásának 50%-ára növeli a műtrágyagyártást, ezt a vezetőség Sebastian-Ioan Burduja energiaügyi miniszter és Ciprian Dobre Maros megyei prefektus jelenlétében közölte múlt héten.

A vállalat 2021 végén állította le a gyártást a magas energiaárak miatt, majd 2023 júniusában indult újra, nemrég elérve a teljes kapacitás 15 százalékát.

Az Azomureș Románia legnagyobb műtrágyagyára, amely nagyrészt a belföldi mezőgazdaság számára termel, ugyanakkor az ország legnagyobb egyéni gázfogyasztója, amely naponta 3 millió köbméter gázt éget el, ha teljes kapacitással működik, írja az Economedia.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!