A romániaiak munkaideje az egyik leghosszabb az EU-ban

2023. szeptember 20. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly az uniós országok 20 és 64 év közötti munkavállalói hetente átlagban 37,5 órát dolgoztak – derül ki az Európai Unió (EU) statisztikai hivatalának szerdán közzétett adataiból.

Az Eurostat kimutatása szerint jelentős eltérések vannak ezen a téren a tagállamok között. A heti munkaórák száma Görögországban (41 óra), Lengyelországban (40,4), illetve Romániában és Bulgáriában (egyaránt 40,2) volt a legtöbb. Ezzel szemben Hollandiában 33,2, Németországban 35,3, Dániában 35,4 óra volt a heti munkaidő.

Románia élen jár az EU-ban a részmunkaidőben foglalkoztatottak heti munkaidejét tekintve is: a listát Svédország és Románia vezeti 26,4, illetve 26,2 órával, és Portugália zárja 18,6 órával.

A munkavállalókkal és önálló vállalkozókkal kapcsolatos statisztikák összehasonlításából kiderül, hogy az alkalmazottakkal rendelkező egyéni vállalkozók dolgoznak a legtöbbet hetente, 47,5 órát, őket az alkalmazottakkal nem rendelkező egyéni vállalkozók követik 40,7 órával, az alkalmazottak munkaideje pedig 36,7 óra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!