Júliusban 35 lejjel 4565 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában

2023. szeptember 12. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Idén júniushoz viszonyítva 35 lejjel (0,8 százalékkal) 4565 lejre csökkent júliusban a nettó átlagbér Romániában – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A bruttó átlagbér 7317 lej volt júliusban, 47 lejjel (0,6 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért – 10.584 lejt – az IT ágazatban jegyezték, a legkisebbet – 2546 lejt – a vendéglátóiparban. Az előző év azonos hónapjához képest 14,8 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Júliusban a gazdasági ágazatok csaknem felében nőtt, a másik felében csökkent a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) alakulása befolyásolta. A nettó átlagbér növekedéséhez vagy csökkenéséhez a vállalatok bevételeinek emelkedése vagy csökkenése is hozzájárult – közölte az INS.

A legnagyobb mértékben a kiadói ágazatban, valamint a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazatában csökkent az átlagbér, 14,6, illetve 13,1 százalékkal. A legjelentősebb átlagbér-növekedést a légi közlekedési ágazatban (11,8 százalék) regisztrálták.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 3 százalékkal, a közigazgatásban 0,6 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,5 százalékkal csökkent az átlagbér júliusban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!