Júliusban 35 lejjel 4565 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában

2023. szeptember 12. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Idén júniushoz viszonyítva 35 lejjel (0,8 százalékkal) 4565 lejre csökkent júliusban a nettó átlagbér Romániában – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A bruttó átlagbér 7317 lej volt júliusban, 47 lejjel (0,6 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért – 10.584 lejt – az IT ágazatban jegyezték, a legkisebbet – 2546 lejt – a vendéglátóiparban. Az előző év azonos hónapjához képest 14,8 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Júliusban a gazdasági ágazatok csaknem felében nőtt, a másik felében csökkent a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) alakulása befolyásolta. A nettó átlagbér növekedéséhez vagy csökkenéséhez a vállalatok bevételeinek emelkedése vagy csökkenése is hozzájárult – közölte az INS.

A legnagyobb mértékben a kiadói ágazatban, valamint a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazatában csökkent az átlagbér, 14,6, illetve 13,1 százalékkal. A legjelentősebb átlagbér-növekedést a légi közlekedési ágazatban (11,8 százalék) regisztrálták.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 3 százalékkal, a közigazgatásban 0,6 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,5 százalékkal csökkent az átlagbér júliusban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!