A hat százalékot is meghaladhatja 2023-ban Románia költségvetési hiánya

2023. augusztus 16. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Felfele módosította az idei költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzését a Költségvetési Tanács. Az intézmény szerdán közzétett éves jelentése szerint 2023-ban a GDP-arányos deficit várhatóan meghaladja majd a 6 százalékot, írja az Agerpres.

A Költségvetési Tanács emlékeztetett arra, hogy az idei első félévben 2,3 százalékos volt a hiány, 0,63 százalékponttal nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Ez a szakembereik szerint azzal magyarázható, hogy az állam bizonyos bevételei a tervezettnél kisebb mértékben emelkedtek, illetve bizonyos kiadások a vártnál nagyobbak voltak.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az idei második félévben az államháztartás alakulását befolyásolni fogják a költségvetési törvény elfogadása után jóváhagyott közalkalmazotti béremelések, a különböző takarékossági intézkedéseket előíró 2023/34-es sürgősségi rendelet pedig nem tudja ellensúlyozni a halmozódó hiányt. Ilyen körülmények között a Költségvetési Tanács az idei büdzsé tervezetének vizsgálatakor előrejelzett szintnél nagyobb, a GDP 6 százalékát meghaladó deficitre számít 2023-ban.

Jelentésében az intézmény a hiány csökkentését célzó intézkedések mielőbbi elfogadását sürgeti, tekintettel arra a rövid időszakra, amely alatt még hatásuk lehet a 2023-as költségvetés végrehajtására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!